Društvo

Roditelji i učenici na kratko blokiralii saobraćaj kako bi pokazali da su odlučni u nameri da spreče izgradnju parkiga pored škole

Prrotest zbog izgradnje parkinga Foto: City Smart
Oko stotinu roditelja sa decom, nastavnika, komšija i građana okupilo se na još jednom u nizu protesta na prostoru budućeg humanitarnog parkinga pored OŠ "Sveti Sava" kako bi izrazili nezadovoljstvo odlukom čelnika gradske vlasti da na svega dvadeset metara od školskog dvorišta naprave parking. Nakon obraćanja krenuli su u protestnu šetnju i na kratko blokirali saobraćaj na kružnom toku kod Zone 1 ne bi li pokazali nadležnima da su odlučni u svojim namerama da spreče izgradnju parkinga.

Odlučni u nameri da spreče izgradnju parkinga, roditelji su organizovali još jedan u nizu protesta nakon što su mašine ušle na plac pored škole i počele pripremne radove na ravananju terena budućeg parkirališta.

Iako su nadležni obećali postvljanje zaštitne ograde oko gradilišta, na čiji izostanak su roditelji ranije ukazali i zasadili drvored tuja i cilju smanjenje zagađanje, roditelji smatraju da to nije dovoljno da se spreči da uzduvni gasovi iz automobila ugroze zdravlje dece.

“Taj koncept pretvaranja korisnih zelenih površina u parking je nešto što je toliko zastareo koncept, nešto što je za prošli vek, jer mi u 21. veku imamo veliki problem zagađenja i moramo da činimo sve da taj problem rešimo”, kazala je Mladena Lukić, inače majka jednog učenika.

Sagovornica dodaje da je i sam koncept humanitarnog parkinga sporan, jer se s jedne strane skuplja novac za obolele mališane, a sa druge škodi zdravlju. “I ta etiketa humanitranog parkinga je nešto što je veoma sporno. Ne možete nehumanim postupcima i nehumanim činjenjem ići ka nekom humanom rešenju”, zaključuje Lukić.

Okupljenii su nakon obraćanja i prike da neće odustati od svojih zahteva, krenuli u protestnu šetnju i nakratko blokirali kružni tok kod Zone 1 na opšte iznenađenje vozača, ali i policijske patrole koja je u trenutku blokade prošla tom trasom. Međutim, policijski službenici se nisu zadržali, a protest je prošao bez incidenata.

Podsetimo, pripremni radovi na izgradnji parkinga najavljenog novembra prošle godine, počeli su u drugoj polovini marta, a zabrinuti roditelji su pokušali da spreče njegovu izgradnju najpre peticijom, a kada u tome nisu uspeli odlučili su se na protest.

Međutim, gradonačelnica Dragana Sotirovski je protest protumačila kao politički dirigovan čin uoči izbora. Roditelji i nastavnici nisu uspeli da promene mišljenje nadležnih ni na sastanku održanom u Gradskoj kući na kome su izneli argumente protiv izgradnje parkinga.

Roditelji su o izgradnji parkinga pored škole obavestili i Ministarstvo prosvete i od njih dobili odgovor da će dopis u vezi sa pomenutim problemom dalje biti prosleđen prosvetnoj ispekciji, dok odgovora građavonske inspekcije kao ni reakcije i dalje nema.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 3 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Za -0 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 56 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 52 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend