Društvo

Roditelji protestovali protiv izgradnje parkinga kod OŠ “Sveti Sava”

Foto: City Smart, arhiva
Građani su se okupili na protestu ispred OŠ "Sveti Sava" da iskažu nezadovoljstvo zbog izgradnje parkinga na svega dvadesetak metara od školskog dvorišta. Okupljeni ističu da da će izduvni gasovi iz automobila naškoditi zdravlju njihove dece i da će ih buka ometati u svakodnevnim školskim aktivnostima.

Roditelji pričaju da su rešili da nešto učine kada su čuli da će se graditi parking pored škole, te su problem najpre pokrenuli peticiju, ali kako nadležni nisu imali sluha, odlučili su da izađu na ulice.

“Humano je da grade parking od koga će novac ići u humanitarne svrhe, a je li isto tako i humano da se deca izlažu štetnim izduvnim gasovima?” pita jedna majka.

Dodaje da buka takođe utiče na razvoj dece, a kako se parking gradi na samo 20 metara od škole, nesumljivo je da će je biti i da će decu ometati u svakodnevnim školskim aktivnostima.

Roditelji su na protest poveli i svoju decu koja pohađaju školu i koje se kako kažu izgradnja parkinga direktno tiče.

“Bolje je da imamo park nego parking. Jer kako će deca koja ovde idu u školu da nauče da čuvaju svoju životnu sredinu, ako umesto zelenila imamo automobile?” pita jedan učenik.

Njegov drug,  takođe učenik ove škole dodaje da je za potrebe današnjeg okupljanja napravio drvo umesto transparenta kako bi poslao poruku nadležnima da deca žele drvored pokraj škole.

Još jedan u nizu problema koji je otvorila izgradnja ovog parkinga je nedostatak Urbanističkog plana, koga kako tvrdi jedna učesnica skupa po zanimanju arhitekta, nema ili kako kaže, barem nije javan.

“Grad Niš je još 218. godine drugom izmenom Plana detaljne regulacije Opštine Medijana definisao lokacije za parking i javne garaže, između ostalog i tada je ovaj prostor promenio svoju namenu”, kaže arhitekta Maja Ranđelović.

Sagovornica objašnjava da u tom dokumentu jasno piše da je za dalju razradu projekta potrebno uraditi urbanistički plan, koji traži javnu prezentaciju, raspravu, primebde koje prethode usvajanju, dakle on mora biti javan.

Ranđelović dodaje  i da po pravilniku o Osnovnom obrazovanju izvor buke mora na bude na 50 metara od zgrade škole, što je u ovom slučaju 20 metara, što je još jedna od nepravilnosti.

Učesnici skupa među kojima su pored roditelja sa decom bile i komšije, ali i prosvetni radnici, prošetali kroz park Svetog Save noseći transparent na kome piše “Nećemo parking pored škole”.

Protest je organizovan uz podršku Nacionalne asocijacije dece i roditelja Srbije, a građani kažu da neće odustati  jer parkingu nije mesto pokraj škole.

Podsetimo, radovi na izgradnji  parkinga najavljenog novembra prošle godine, počeli su pre par dana, a gradonačelnica Dragana Sotirovski je prilikom obilaska radova kazala da će on biti humanitarni tj. da će novac od naplate parkiranja biti preusmeren za lečenje bolesne dece.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 2 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 59 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 55 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 51 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend