Društvo

Roditelji upozoravaju na nelegalno gradilište pored škole, čelnici grada tvrde da za pripremne radove ne treba građevinska dozvola

Foto: City Smart
Neobezbeđeno gradilište na svega dvadeset metara od osnovne škole i izostanak gradilišne table zabrinuo je roditelje učenika OŠ "Sveti Sava", koji su građevinskoj inspekciji prijavili nelegalnu gradnju. I dok roditelji gotovo nedelju dana isčekuju odgovor ili reakciju građevinske inspekcije, čelnici grada tvrde da se sve radi po zakonu i da za pripremne radove koji su u toku, nije potrebna građevinska dozvola.

Marina Živulović Petrović, pomoćnik gradonačelnice za građevinarstvo objašnjava da se na prostoru budućeg parkinga treutno izvode pripremni radovi koji podrazumavaju ravnanje terena, a za njih tvrdi, nije potrebna građevinska dozvola.

“Još uvek ne treba građevinska dozvola. Onog trenutka kad za parkiralište bude potrebna građevinska dozvola, kad počnu radovi koji po zakonu podležu izdavanju građevinske dozvole ona će biti izdata”, ističe Živulović Petrović.

Objašnjava da zdravlje i bezbednost dece neće biti ugrožena i da će problem zagađenja rešiti sadnjom drveća. “Posadićemo tuje visine 1,20 metara u razmaku od 80 centimetara u celoj dužini prema školi i postavićemo ogradu koja će da onemogući prilaz dece parking prostoru”, istiće Živulović i dodaje da će umesto asfalta biti posipan tucanik i da i za to ne treba građevinska dozvola.

Kada je reč o izvoru buke, koja će ističu roditelji ometati decu u svakodnevnim aktivnostima, Živulović kaže da nema razloga za zabrinutost: “O buci nema ni reči jer neće 200 automobila da se u isto vreme aktivira, to su pojedinačni slučajevi, jedan dođe drugi ode.”

Sa druge strane roditelji poručuju da neće odustati od borbe i da izgradnja parkinga pored osnovne škole nije opcija. Izgradnju humanitarnog parkinga na svega dvadeset metara od školskog dvorišta roditelji vide kao licemerno, jer kako kažu, dok se skuplja novac za lečenje obolelih mališana, narušava se zdravlje druge dece.

Podsetimo, pripremni radovi na izgradnji parkinga najavljenog novembra prošle godine, počeli su u drugoj polovini marta, a zabrinuti roditelji su pokušali da spreče njegovu izgradnju najpre peticijom, a kada u tome nisu uspeli odlučili su se na protest.

Međutim, gradonačelnica Dragana Sotirovski je protest protumačila kao politički dirigovan čin uoči izbora. Roditelji i nastavnici nisu uspeli da promene mišljenje nadležnih ni na sastanku održanom u Gradskoj kući na kome su izneli argumente protiv izgradnje parkinga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 44 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 41 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 38 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 33 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend