Društvo Kultura Obrazovanje

Ružić: “Dara iz Jasenovca” da se pušta u srednjim školama

Foto: You tube, printscreen "Dara iz Jasenovca"
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predložio je na Skupštini Srbije da se film „Dara iz Jasenovca“ pušta u srednjim školama u okviru nastavnog programa.

Film koji je podelio ali i uzdrmao javnost je film snimljen u čast žrtvama preminulim u logoru na Jasenovcu. Dok ga jedni hvale, drugi ga blate. Ipak, sigurno je to da ostavlja jak utisak, a koliko je istorijski tačan i kakvu poruku šalje o tome će se, čini se, još dugo voditi polemika.

Na skupštinskom zasedanju održanom 25. februara, govorilo se između ostalog  upravo filmu “Dara iz Jasenovca”. Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić predložio je  taj film kao deo nastavnog programa u srednjim školama. Režiser filma, Predrag Antonijević posetio je Skupštinu gde je bio pozdravljen aplauzom na molbu predsednika Skupštine Ivice Dačića.

On se zahvalio i predsedniku Srbije i režiseru Antonijeviću koji su učestvovali u realizaciji filma.

,,Odnos prema žrtvama nije političko pitanje, to je moralno pitanje, a izuzetno je nemoralno što se srpski narod odnosio nemoralno prema srpskim žrtvama”, kazao je Dačić.

Takođe, ističe da su reakcije s jedne strane izuzetno emotivne a sa druge strane i izrazito propagandističke protiv tog filma.

Iako je želja Ružića da se film pušta srednjoškolcima, definitivnu odluku doneće nakon što čuju stav Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Primedba na “Daru iz Jasenovca”  je između ostalo da je plagijat “Dece sa Kozare” Arsena Diklića. Gostujući na televiziji Nova S, režiser Lordan  Zafranović je rekao da mu je facinantno da postoji takva podudarnost između scenarija Arsena Diklića po kom on već godinama sprema film i ostvarenja Predraga Antonijevića.

,,Fascinantno je kakvom je brzinom to napravljeno i dovelo nas sve pred gotov čin. Iznenađeni smo i zaprepašćeni da je neko uzeo gotovo iste likove, istu temu, ista mesta i teritorije gde se dešava, isto vreme kada se film dešava. Fasicnirani smo bili da je to sve moguće u tako kratko vreme”, izneo je svoje sumnje Zafranović.

Da li je zaista tako Zafranović očekuje da će pravnici u Srbiji, Americi i svim zemljama, gde taj film bude prikazan dati pravi odgovor.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 19 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 16 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 12 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 8 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend