Društvo Politika

Šabić: Objavljivanje snimaka zločina Belivuka je kršenje zakona

Foto: screenshot
Prethodnih nedelja bili smo svedoci javnog raskrinkavanja zločina na televiziji. Detalji istrage, snimci hapšenja, emitovanje delova tajno praćene komunikacije i tajnog nadzora, sve se to moglo videti u udarnom terminu. Takva praksa je nedopustiva i predstavlja kršenje zakona, smatra advokat Rodoljub Šabić.

Prema najavi vlasti, trebalo bi da budu objavljeni detalji istage koja se vodi protiv Belivuka. Navedeno je da će snimci šokirati celu Evropu i ceo svet. Šabić naglašava da je to nedopustivo. On je u izjavi za agenciju Beta naveo da bi objavljivanje snimaka zločina kriminalne grupe Veljka Belivuka predstavljalo kršenje relevantnih zakona i minimalnih etičkih standarda medijskog izveštavanja. Rekao da je to dokaz da je javnost suočena sa praksom podredjivanja prava i trajnih društvenih vrednosti dnevno-političkim interesima.

“Ovakvo objavljivanje je u suprotnosti i sa odredbama Zakona o javnom informisanju i medijima. Takođe, i sa odredbama Zakona o elektronskim medijima koje se odnose na izveštavanje u vezi sa krivičnim postupkom, odnosno scenama mučenja i nasilja”, ocenio je advokat. Tužilac sve dokaze mora da iskoristi u roku od šest meseci.

Šabić je dodao da se takvi podaci, kao što su snimci, tretiraju kao tajni prema Zakoniku o krivičnom postupku. To ne dozvoljava bilo kome da objavljuje snimke tajnog nadzora komunikacije, praćenja i snimanja. Ovo se odnosi i na službena lica, ali i na bilo koga ko ih slučajno sazna, ističe Rodoljub Šabić. Dodaje da je ono što se radilo do sada u suprotnosti sa zakonom, ali ako bi se nastavilo sa time, to bi bilo skandalozno.

Prema njegovim rečima, ne bi bili ispoštovani ni etički standardi. Novinari moraju da vode računa da li postoji potreba javnosti za tom informacijom. Istovremeno su u obavezi da vode računa i o interesima i osećanjima žrtava i neposredno pogođenih osoba, objasno je Šabić.

“Nikako se ne sme isključiti i mogućnost da bi nezakonito postupanje s dokaznim materijalom i upotreba u senzacionalističke svrhe za posledicu moglo imati i kompromitaciju dokaza i otežati njihovo korišćenje za pravu svrhu i tako otežati i put do pravde i kažnjavanje počinilaca zločina”, kazao je on.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 34 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 31 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 27 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 23 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend