Društvo

Sajam grnčarstva i folklora za vikend Nišu

Foto: Pixabay
Sajam grančarstva i foklora održaće se u subotu i nedelju 18. i 19. juna u Amfiteatru na keju. Centralni program manifestacije realizuje se u subotu, od 18 do 20 sati.

Manifestacija je deo programa prekogranične saradnje Srbije i Bugarske i ima za cilj negovanje kulture, tradicije, istorije i jačanja turističkih kapaciteta u pograničnom regionu.

“Ovom prilikom će se na javnom događaju, koji je otvoren za sve zainteresovane posetioce, publici predstaviti nekoliko folklornih društava iz Srbije i Bugarske, a sve to će pratiti i prigodan muzički program. Na štandovima će biti predstavljeni radovi polaznika radionica grnčarstva, kao i druge rukotvorine zanatlija iz Niša i partnera iz Bugarske”, navode organizatori.

Na dvodnevnom sajmu grnčarstva i folklora posetioci će imati prilike da saznaju i vide kako se od gline može napraviti pravo malo umetničko delo, ali i da uživaju u bogatom kulturnom programu folkoraša. Deo izložbe biće prodajnog karaktera, a novac preusmeren u donatorske, humanitarne svrhe.

Deli prostor sa udruženjem “Omladinski pokret za budućnos”  iz Montane u Bugarskoj, realizuje projekat “Grnčarstvo za sve (CP4All)“ u okviru INTERREG-IPA CBC programa prekogranične saradnje Bugarska-Srbija, Evropska unija. Kako u Nišu, tako i u Montani, primenjuje se isti pristup realizaciji istih aktivnosti. Pored grnčarstva, organizuje se i obuka iz tradicionalnih folklornih igara.

Projekat ima za cilj da poveća turističku atraktivnost grada Niša kroz osnivanje grnčarskih studija i obuke u tradicionalnom grnčarstvu i folkloru, stvarajući tako inovativan pristup zadovoljavanju rastućih zahteva mladih, odraslih i starijih zajednica, kao i turista iz velikih gradova, koji traže veštine i obogaćivanje znanja iz tradicionalnog grnčarstva i folklora.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 40 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 37 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 33 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 29 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend