Društvo

Savetodavna dečja linija počela sa radom

Deca i mladi sa juga Srbije koje muči neki problem, a ne znaju kome da se obrate mogu pozvati SOS telefonsku liniju i razgovarati o tome sa stručnim licima. Savetnici su im na raspolaganju svakog radnog dana od 8 do 15 sati, a broj SOS telefona je 0800/ 000 803. Poziv je besplatan i anoniman.

SOS  linija simboličnog naziva „Delini“ – Dečja linija Niš, otvorena je u okviru Savetovališta za decu žrtve nasilja. Namenjena je deci i mladima sa juga koji žele da svoje probleme podele sa nekim, a ne znaju kome da se obrate, ili na koji način da pristupe njihovom rešavanju.

„Različiti su životni problemi sa kojima deca i mladi mogu da se susreću i zbog koji su oni zabirnuti, tužni ili možda usamljen. Ti problemi mogu biti različiti, mogu se odnostiti na probleme u školi, sa vršnjacima, u porodici, mogu se odnositi na probleme koje oni imaju sa nekim socijalnim funcionisanjem, usamljenošću. Deca veoma često žele da zatraže nečiju pomoć, ali nekada ne znaju na koji način da to učine“, kazala je Sonja Šćekić, direktorka Sigurne kuće.

Sagovornica dodaje da će oni koji se jave moći da razgovaraju sa stručnim licima psiholozima i pedagozima koji su prošli obuku za savetnike. „Uloga dečjih savetnika će biti da pre svega sa puno pažnje, razumevanja i empatije saslušaju dete, da ga navedu da što bolje objasni problem koji ima i da pritom opiše svoja osećana i da potom zajedno sa njim pronalazi načine i opcije na koji će se taj problem rešavati“.

Šćekić dalje objašnjava: „Uloga savetodavne dečje nasilje nije da prijavljuje nasilje. Jer nakon što se ono prjavi potrebno je da neko bude sa detetom jer ono mora da prođe određene postupke. Ono što savetnici SOS dečje linije rade je da detetom razgovaraju i od deteta saznaju stvari. Ko je ta osoba od poverenja kojoj dete može ispričati problem, kao što ga je ispričalo nama. Znači da dete osobi od poverenja ispriča kakav problem ima kako bi tokom tog čitavog postupka imalo osobu od poverenja pokraj sebe“

SOS nacionalna linija postoji u Beogradu, dok je „Delini“ je namenjena ne samo deci i mladima iz Niša, već sa teritorije čitavog juga.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Hot Chip
Za 2 minuta

Down

Hot Chip
Elton John & Rendy Newan
Za 5 minuta

It's Tough to Be God

Elton John & Rendy Newan
Gipsy Kings
Za 9 minuta

Trista Pena

Gipsy Kings
Aerosmith
Za 13 minuta

What it Takes

Aerosmith
JJ Cale & Eric Clapton
Za 18 minuta

Don't Cry Sister

JJ Cale & Eric Clapton

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend