Društvo

Škole spremne za održavanje završnih ispita

Image by Brigitte makes custom works from your photos, thanks a lot from Pixabay
Direktori škola iz Niša i okoline održali su danas sastanak povodom prijemnih ispita maturanata kako bi još jednom prošli kroz celu proceduru.

Maturanti se pripremaju za završni ispit koji počinje od srede 23. juna, a direktori osnovnih škola imali su sastanak kako bi ponovo prešli “gradivo”. Novina je, kako je za City Smart radio rekao načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo, mnogo, a najveća je ta što će se ispiti pregledati u Skrining centru.

“Mnogo je novina, najpre ćemo imati Skrining centar u Nišu koji će imati veliki i ozbiljan posao u dane završnog ispita”, kazao je Gejo.

Dodaje da će se u Skrining centru pregledati testovi sa završnog ispita iz tri školske uprave, što je oko 33000 testova, dok će završni ispit polagati oko 11.000 učenika iz tih okruga.

Biće pregledani testovi iz zaječarske, leskovačke i niške školeske uprave.

“I prošle godine je postojao i probni i završni ispit, ove godine je već bio probni test”, rekao je.

Testovi su, kako kaže Gejo, slični kao prošle godine ali je još jedna opcija i portal “Moja srednja škola” preko koga će moći da prate sve što je potrebno da znaju i roditelji i učenici.

“Kada su u pitanju žalbe, moći će da prate na koji način mogu da se žale, da li elektronskim putem i na koji način. Deca koja nemaju te mogućnosti mogu eventualno da dođu do škole sa svojim roditeljima da im ona to obezbedi”, preporučuje.

Što se žalbi tiče, moguće je priložiti žalbu i prvostepenoj i drugostepenoj komisiji.

“Ko se bude žalio prvostepenoj komisiji  moći će da se žali i drugostepenoj komisiji. Ono što je dobro je da imamo veliki broj superviizora, kao i veliki broj iz matičnih škola, imamo i obećanja škola i njihovih direktora da će sve biti ispoštovano”.

Svi su, kako kaže Gejo,  prošli kurseve, od dežurnih nastavnika do supervizora.

“Prošli smo kroz sve tačke za sprovođenje. Važno nam je da ispit bude regularan i da sve bude onako kako oni žele”

Direktorka Osnovne škole Nadežda Petrović u Svrljigu Lidija Ćirić kazala je da veruje da će i ove kao i prethodnih godina sve proći u najboljem redu.

“Novine su da funkcionalno obrazovanje i testovi ostaju u školi, da za  Individualni obrazovni plan (IOP ) čak i po regularnim testovima ostaju u školi.  Sve  obrasce i sve što dobijemo radimo po uputstvima koje nam je dalo Ministarstvo i dobili smo ove godine testove koje moramo da popunimo i mi direktori kao predsednici komisija. Prošli smo ponovo kompletni postupak od 23. do 25. juna. Jedina razlika u odnosu na prošlu godinu je što nećemo praviti gužvu ispred Školske uprave, već će  Skrin centar biti preseljen u Elektrotehničkoj školi  “Nikola Tesla”. Obrasci su isti kao prošle godine, kao i  cela procedura”, kazala je Ćirić.

Mnoge škole su već  imale proslavu mature, dok je jedan deo škola čekao na zvanično odobrenje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Travis
Za 2 minuta

Idlewild Ft. Josephine Oniyama

Travis
Annie Lennox
Za 6 minuta

Feel the Need

Annie Lennox
Dire Straits
Za 8 minuta

Six Blade Knife

Dire Straits
Morcheeba
Za 12 minuta

Blindfold

Morcheeba
Santana
Za 16 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend