Društvo

Skup podrške ženama i devojčicama iz Jagodine

foto: ASTRA
U Jagodini će se u subotu 5. juna na Folk Trgu mladih održati skup podrške ženama i devojkama iz Jagodine koje su, prema navodima, bile žrtve seksualnog zlostavljanja. Sastanak organizuje Nezavisna ženska grupa koja se sastoji od predstavnika ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinaca.

Sa željom da pruže podršku ženama i devojčicama koje su pretrpele neki vid seksualnog zlostavljanja ili bile iskorišćene, Nezavisna ženska grupa organizovaće skup podrške u Jagodini.

„Skup organizuje Nezavisna ženska grupa − sastavljena od predstavnica/ka ženskih organizacija, građanskih inicijativa i društveno angažovanih pojedinki i pojedinaca − kako bi im direktnom akcijom i na licu mesta uputila poruku potencijalnim žrtvama da u ovom procesu nisu same, i da su im bez uslovljavanja otkrivanjem identiteta i učestvovanjem u istražnom i sudskom postupku zakonom garantovane pomoć i podrška“, saopštile su predstavnice ove organizacije.

Podsećaju da je Srbija prošle godine usvojila „Nacionalnu strategiju za ostvarivanje prava žrtava i svedoka krivičnih dela za period 2020–2025. godine“, a pre neki dan „Strategiju za sprečavanje i borbu protiv rodno zasnovanog nasilja prema ženama i nasilja u porodici za period 2021–2025“.

„Imajući u vidu težinu ovog krivičnog dela i njegov društveni značaj (glavni osumnjičeni je nosilac vlasti na lokalnom i republičkom nivou). Ukoliko sada jasno i javno ne istrajemo u zahtevima za bezuslovnu zaštitu i podršku svim žrtvama i svedocima u slučaju Jagodina, ove strategije ostaće mrtvo slovo na papiru, a žrtve nasilja trajno oštećene. Takođe, još jednom pozivamo potencijalne žrtve ovog i sličnih krivičnih dela da nam se jave na 011 785 0000, sos@astra.rs, kako bismo ih upoznale sa dostupnim vrstama pomoći i podrške.

Iz organizacije navode i da su svi pozivi anonimni.

ASTRA je lokalna nevladina organizacija koja je stvorena kako bi ukazala na velike probleme u društvu, a to su oblici trgovine ljudima, posebno kod žena i dece, kao i da bi podržala efikasnu potragu za nestalom decom i zaštitu dece nakon što su pronađena, primenjujući sveobuhvatan pristup, sa ciljem eliminisanja ovog specifičnog oblika nasilja promovisanjem društva oslobođenog svih oblika eksploatacije , nasilje, diskriminaciju i ekonomske i socijalne nejednakosti.

Podsetimo, potpredsednica stranke Slobode i pravde Marinika Tepić je na konferenciji za novinare izjavila da su se u hotelu “Alfa” u selu Končarevo kod Jagodine, kao i u klubu i prenoćištu “Tigar” u tom gradu, organizovale žurke, a čiji su gosti i organizatori bili predstavnici vlasti i druge poznate ličnosti. Navodno su, prema rečima svedoka, na žurkama podvođene malolentice. Iz Astre pozivaju sve devojke, devojčice i žene da se jave i na taj način spreče dalje seksualno zlostavljanje.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 11 minut

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 8 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 5 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
On Air!

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
Za 0 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend