Društvo

Slučaj Bjelogrlića dobio političku notu?

Povodom napada Dragana Bjelogrlića na reditelja Predraga Antonijevića oglašavaju se predstavnici vlasti i Ministarstva kulture i informisanje. Reakcije i osude su usledile vrlo brzo nakon samog događaja, pa se pojedini pitaju gde su bili nadležni kada su se dešavale mnogo gore stvari da odmah reaguju. 

Prva se oglasila Maja Gojković, zatim predsednik Aleksandar Vućić, a onda i gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

“Najoštrije osuđujem mučki napad na reditelja Predraga Gagu Antonijevića i lično sam potrešena i uznemirena zbog ovog nasilnog čina Dragana Bjelogrlića prema reditelju filma ‘Dara iz Jasenovca’. Ovim neprimerenim i neprihvatiljivim fizičkim nasrtajem Dragana Bjelogrlića naneta je velika šteta i čitavoj našoj kulturnoj sceni i bačena ružna senka na filmski festival u Nišu ‘Filmski susreti’”, saopštila je ministarka za kulturu Maja Gojković.

Ona, kako tvrdi, veruje da će ovakav postupak naići na osudu čitavog društva.

“Duboko verujem da će ovakav postupak naići na osudu čitave naše kulturne javnosti i društva, a uverena sam da pesnice i udarci nisu i neće biti slika naše kulture i svih vrednih ljudi naše kinematografije“, piše  Gojković.

Podrška da se ovakav čin osudi stiže i od predsednika Aleksandra Vučića koji, kako ističe, osuđuje svako nasilje i ne pravi razliku između napada na Borka Stefanovića u Kruševcu i ovog napada.

“Reakcija države je u oba slučaja bila pravovremena, tako ozbiljna država reaguje a ako neko sa druge strane počini isto ili slično krivično delo, to je onda čak i za pohvale. To govori da su neki u Srbiji zamenili dobro za zlo“, kazao je Vučić, a preneli mediji posle obilaska radova na spajanju železničkog koloseka na deonici Stara Pazova – Novi Sad.

Na njegovu izjavu reagovala je Stranka slobode i pravde.

“Izjava predsednika Srpske napredne stranke Aleksandra Vučića da je napad Bjelogrlića na Antonijevića po intenzitetu jači od napada na Borka Stefanovića predstavlja monstruoznu laž. Borko Stefanović je u klasičnoj sačekuši udaren metalnim predmetom u potiljak, da bi ga onesvešćenog napadač šutnuo u glavu. Da nije bilo reakcije policajca u civilu verovatno bi ovaj napad doveo do fatalnih posledica“, saopštila je SSP.

Iz SSP-a  su saglasni da nema opravdanja za Bjelogrlićev napad i zbog toga treba da odgovara u skladu sa zakonom, ali ne sme da postoji „kampanja linča“ koju protiv glumca sprovode „Aleksandar Vučić i njegovi plaćenici“.

“Tvrditi da je udario Antonijevića, jer je bio protiv snimanja filma o Jasenovcu i tu laž besomučno ponavljati na svim medijima je ravno fašizmu“, navedeno je u saopštenju SSP-a. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je sinoć  gostujući na televiziji “Hepi” da je napad na funkcionera Stranke slobode i pravde Borka Stefanovića u Kruševcu bio višestruko slabiji od napada na reditelja Predraga Antonijevića.

Iz SSP-a podsećaju da su maskirani napadači naoružani palicama i motkama pretukli u Kruševcu Borka Stefanovića i aktiviste SSP-a Bobana Jovanovića i Marka Dimića kada je trebalo da održe tribinu, kao i policajca u civilu Dejana Palibrka i naneli im ozbiljne povrede.

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski je na svom Fejsbuk profilu objavila da nasilje ne sme da baci senku na tradiciju Filmskih susreta.

“Nasilje ne sme da baci senku na tradiciju „Filmskih susreta“, na festival posvećen glumcu i glumačkoj umetnosti zbog nepromišljenog ponašanja pojedinca. Gnev pomrači ono umetničko, pa i najbolje obrazovanje, potire svaki uspeh. Cenimo umetnost, osuđujemo ono što je neljudsko”, napisala je Sotirovski.

Poručila je nadležnim organima da rade svoj posao bez pritisaka i u skladu sa zakonom koji je, kako kaže,  jednak za sve.

Sa time se ne bi usaglasili oni koji se sećaju da su neki snimci sa kamera nestali, pa se pitaju kako su se ovi gde Bjelogrlić udara Antonijevića odmah objavili svuda.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 33 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 30 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 26 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 22 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend