Društvo

Smanjen broj putnika sa aerodroma Konstantin Veliki

Foto: Pixabay
Broj putnika sa aerodroma Konstantin Veliki je više nego prepolovljen. Uticaj pandemije se odrazio na sve grane, a na ovu možda najviše. Ipak, od leta se očekuje izgradnja nove terminalne zgrade i obnova postojeće, kao i veći broj putovanja od aprila.

Da je turizam  najpogođenija grana govori  i to da su putovanja drastično opala iz Niša. Direktor aerodroma Konstantin Veliki, Dušan Knežević je gostujući na televiziji Kopernikus izjavio da je broj putnika sa aerodroma znatno opao, a sve to zbog pandemije koronavirusa.

,,Situacija u avijaciji je dosta lošija nego što je bila u ovom periodu prošle godine. Cela industrija je pogođena, ali je  definitivno najpogođenija grana“, rekao je. Dodaje da se ni Niš nije mnogo razlikovao od ostalih gradova.

Početak 2020. godine  je  bio dobar, jer je prema njegovim rečima bilo oko 80.000 putnika u toku prva dva meseca.

,,Prema našim planovima gotovo izvesno bi prešli pola miliona putnika u 2020. godini“, izjavio je. Ipak, na kraju prošle godine opsluženo je oko 184. 000 putnika što je, kako kaže, na godišnjem nivou pad od 63 odsto.

,,To je nešto malo iznad proseka u odnosu na druge evropske gradove“, ističe.

Za razliku od prošlog, ovaj januar je gotovo neuporediv što se putovanja avionom tiče. Epidemija i zabrane imale su svoj danak, ali se, prema njegovim rečima, očekuju promene  na bolje od aprila.

,, Mi od novembra imamo znatno manji broj putnika, pre svega zbog ograničenja koje je uvela  Evopska unija i pojačane epidemiološke situacije naročito u zemljama Evropske unije. Gotovo da nije bilo stranaca koji su putovali u Niš ili iz Niša, a tada se oseća nagli pad broja putnika.

Trenutno lete dve avio kompanije i to su „Air Serbia“ za Frankfurt  Han  i „Wizzair“ za Bazel, Dortmund i Memingen, i to ne u standardnom putovanju od dva puta nedeljno već variraju.

,,Situacija je takva da smo imali  dve ili tri izmene u toku jedne nedelje. Kada je krenula obnova vazdušnog saobraćaja  su bile izmene na nedeljnom nivou. Te izmene se inače rade na pola godine,“ objasnio je Knežević.

Najavio je da će aprila krenuti putovanja ka Beču.  Aviokompanija „Ryanair“ je najavila krajem aprila povratak iz Malte i Bergama, dok će „Swiss“ leteti tokom uskršnjih praznika za Cirih.

Najavljena je izgradnja nove terminalne zgrade i obnova postojeće, a početak radova se očekuje tokom leta.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Twelve Floor
Za 1 minut

Take it Back

Twelve Floor
Mark Morrison
Za 5 minuta

Best Friend

Mark Morrison
Zemlja Gruva!
Za 9 minuta

U Opasnosti

Zemlja Gruva!
Negative
Za 13 minuta

Vreme Je

Negative
Del Arno Band
Za 16 minuta

Ustajem

Del Arno Band

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend