Društvo

Sotirovski najavila pomoć za porodice čiji su stanovi potpuno izgoreli

Nišlije koje su pre nedelju dana ostale bez krova nad glavom, u požaru koji se dogodio u stambenoj zgradi u ulici Nikole Pašića, Grad će pomoći finansijski, najavila je Dragana Sotirovski, gradonačelnica. Ona je kazala da će pomoć biti uplaćena na račun samo onih porodica čiji su stanovi potpuno izgoreli.

„Vlasnici stanova u ulici Nikole Pašića su dužni da sami srede krov s obzirom na to da su vlasnici tih stanova i njih to obavezuje zakon o stanovanju“, kazala je Dragana Sotirovski, gradončelnica. Dodala je da će Grad ipak pomoći koliko bude u mogućnosti. „Poslali smo ekipe Niš stana da se to sanira pre prve kiše koliko je moguće. Međutim uvek se postavlja pitanje ko će to da plati,“ ističe ona.

Dodaje da Grad nema nikakvu obavezu, ali po odluci koju ima hoćemo da pomogne finansijski porodicama čiji su stanovi potpuno izgoreli u požaru. „Sve ostalo je obaveza stanara te zgrade bez obzira da li žive na poslednjem ili na prvom spratu, krov je zajednički nedeljivi deo stambene zgrade.

Izjava Dragane Sotirovski otvara pitanje humanosti, jer su kako je poznato u požaru stradala tri stana. Dva stana su potpuno izgorela, dok je jedan vidno oštećen. Koji su  kriterijumi po kojima humana gradonačelnica, i pored toga što to nije obaveza Grada, bira kome će pomoći, a kome neće?

Da li je u redu, da gradonačenica svih građana Niša deli ljude na one kojima je pomoć neophodna i na one kojima nije? I da li se  li se humanost ogleda u tome da dobra dela činite iz plemenitih pobuda, ili kao u ovom slučaju hrišćanske milosti, pa čak ni one istinske, jer Svevišnji ne pravi razliku.

Podsetimo u petak, pola sata pre ponoći izbio je požar u ulici Nikole Pašića. U požaru nije bilo povređenih. Uzrok požara još uvek nije poznat, a kako su kazali u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu uzrok će se znati do kraja nedelje, međutim informaciju još uve nismo dobili.

Požar je izbio u stanu na drugom spratu, a zatim se vatrena stihija proširila i da treći i četvrti sprat. Kako su nam kazali u policiji požar je izbio u stanu koji je okrenut suprotno od ulice pa su vatrogasci morali da koriste korpu-dizalicu kako bi evakuisali stanare sa četvrtog sprata. Među evakusisanim stanarima bilo je četvoro odraslih i jedno dete.

Angažovano sedam vatrogasnih vozila, a u akciji gašenja požara učestvovalo je 24 vatrogasca. Stanari čiji su stanovi izgoreli su nakon požara smešteni  u Regionalni centar za profesionalni razvoj i obrazovanje.

Učenici OŠ „Učitelj Tasa“, organizovali su se da pomognu svom drugu iz odeljenja čija je porodica ostala bez stana i organizovali niz humanitarnih akcija. Akciju osnovaca podržali su nastavnici i roditelji, a direktorka škole Radmila Krstić je za City Smart radio kazala da su poslali dopis drugim osnovnim školama i savetu roditelja i pozvali ih da se priključe akciji.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 26 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 23 minuta

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 19 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend