Društvo

Sotirovski povodom jubileja niškog aerodroma: pokazalo se da je odluka da Republika preuzme aerodrom bila dobra

Niški aerodrom "Konstantin Veliki" proslavio je 35 godina postojanja. Tim povodom direktor aerodroma Mihajlo Zdravković najavio je nova ulaganja i kazao da će u te svrhe država izdvojiti oko 20 miliona evra.

Prema rečima direktora aerodroma Mihajla Zdravkovića, poslednjih 35 godina je bilo turbulentno. On se osvrnuo na poslovanje u vreme pandemije i kazao je korona nanela štetu avio saobraćaju.

“Iako je letnja sezona bila uspešna, jer je u julu i avgustu zabeležen broj od oko skoro 30.000 putnika izvesno je da zimska sezona neće biti poput letnje, ističe direktor aerodroma.

Dodao je da očekuje da se od proleća situcija promeni i da umesto na sadašnjih 9, avioni lete na preko 20 destinacija kako je to bilo pre pandemije. Sa aerodroma su najavili  tri nove linije do Šarm el Šeika, Istanbula i Moskve koji  bi trebalo da budu realizovani sledećeg leta.

Zdravković je najavio nova ulaganja za koje je, kako kaže, obezbeđeno  oko 20 miliona evra iz državne kase.

On je podsetio da se ove godine uveliko radi na projektu izgradnje nove terminalne zgrade i kontrolnog tornja.

“Nadamo se da ćemo do kraja godine završiti sa izradom projekta tehničke dokumentacije jer su sredstva obezbeđena”, kaže Zdravković i dodaje da je u planu uređenje kompletnog aerodroma koji  između ostalog  podrazumeva proširenje platforme za prihvat većeg broja vazduhoplova i sanaciju poletne staze.

Podsetimo pre tri godine niški aerodrom je prešao u vlasništvo države, a  Sotirovski kaže da je odluka da niški aerodrom pripadne Republici pokazala kao dobra.

“Pokazalo se da je odluka da Republika preuzme aerodrom bila dobra jer Grad Niš sa svojim skromnim budžetima verovatno ne bi mogao da izdrži sve ono što je korona donela”, kaže gradonačelnica.

Ona se osvrnula na novac koji država ulaže u aerodrom i kazala da je to jedna vrsta decentralizacije, jer se pokazalo da Niš može da bude središte jedne srpske kompanije.

Niški aerodrom je 12.oktobra 1986. godine uz veličanstven aeromiting i prisustvo desetine hiljada Nišlija  svečano  otvoren za vazdušni saobraćaj sletanjem prvog mlaznog aviona JAT-a, tipa B737-300 (registarske oznake YU-ANI), na liniji iz Beograda sa tadašnjim zvanicama.

Prvi putnički let realizovan je iste večeri i to avionom tipa DC-9 na liniji Beograd – NIŠ – Beograd.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Bryan Ferry
Za 2 minuta

The Space Between

Bryan Ferry
Shivaree
Za 6 minuta

Goodnight Moon

Shivaree
Santana
Za 10 minuta

While My Guitar Gently Weeps

Santana
Dan Croll
Za 14 minuta

On Top

Dan Croll
Lp
Za 18 minuta

Angels

Lp

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend