Društvo

Sraman postupak Ministarstva zdravlja dobio epilog: Gavrilu uplaćen novac

Ministarstvo zdravlja Republike Srbije uplatilo je novac na račun Gavrila Đurđevića usled pritiska javnosti. Kako su naveli u saopštenju novac je obezbeđen pre dva meseca, ali su čekali validne račune ne bi li opravdali uplaćena sredstva. Međutim majka dečaka kaže da je račun uredno poslat i da je postupak države sraman.

Krajem maja javnost je obradovala vest da je sakupljen novac za lečenje malog Gavrila i da će država u tome pomoći.

Kako je tada saopštilo Ministarstvo zdravlja za lečenje dečaka izdvojeno je 370.000 evra iz državne kase. Međutim kako novac nije legao na račun ni dva meseca nakon obećanja, oglasili su se Gavrilovi roditelji i obavestili javnost o tome.

Nakon što je izloženo javnoj sramoti, Ministarstvo zdravlja je uplatilo novac uz opravdanje da su čekali račune.  Da je novac legao na račun, saopštila je fondacija Budi human.

„Država Srbija ne može da prebacuje budžetska sredstva na račune koji su rukom ispisani, ili na privatne račune lekara. A u ovom slučaju reč je o tome”, navodi se u saopštenju ministarstva.

N1 koji je imao uvid u račun piše da on nije ni privatni, ni ručno ispisan, već bolnički.

U saopštenju ministarstva se dalje navodi da država nije mogućnosti da novcem građana Srbije plaća “one zdravstvene usluge koje se, istog kvaliteta ili čak i bolje, mogu dobiti u Srbiji.

“Naročito nismo u mogućnosti da plaćamo edukacije u inostranstvu i smeštaj u skupim hotelima roditeljima tokom tih edukacija“, piše u saopštemju.

Majka dečaka je na N1 kazala da se oseća poniženom zbog navoda nadležnih institucija u Srbiji. “Niko ovde nije došao da bude u luksuznim hotelima. Mi smo ovde došli da lečimo dete. Sramota”, kazala je  Nevena.

Podsetimo u borbu za Gavrilovu životnu bitku uključile su se i Nišlije. Udruženje turističkih vodiča grada Niša organizovalo razgledanje grada, a cena karte je bio SMS za Gavrila ili dobrovoljni prilog.

Tokom Uskršnjih praznika zatvorenici iz Kazneno-popravnog doma u Nišu, sakupljali su novac i uspeli da obezbede 300.000 dinara za njegovo lečenje. Njihovim gestom poveli su se i osuđenici iz Kazneno-popravnog zavoda u Ćurpiji, koji su sakupili nešto više od 46.000 dinara.

Pomoć u lečenju dečaka pružile su dve svetske fudbalske zvezde Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi. Sve je počelo kada je Ronaldo  na utakmici Srbija-Portugalija u revoltu bacio svoju kapitensku traku izlazeći sa terena nezadovoljan zbog gola koji nije priznat.

Traku s trave je pokupio jedan od zaposlenih na stadionu “Rajko Mitić” i odlučio da je donira kako bi se pokrenula humanitarna aukcija. Vest o humanitarnoj aukciji širila se vrtglavom brzinom  na društvenim mrežama, a traka je dostigla cenu od 7.500.010 dinara.

Gavrilovu životnu bitku podržali su i drugi sportisti. Stefan Mitrović je dao kopačke i dres sa čuvenog meča na Marakani, Aleksandar Mitrović dres Srbije, reprezentativac Dušan Tadić lični dres koji je nosio na utakmici holandskog prvenstva, a   fudbaler Milana Zlatan Ibrahimović, potpisan dres.

 

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 9 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 6 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 3 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 58 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend