Društvo

Srbija izgubila dva poena na listi „delimično slobodnih zemalja“

Na listi delimično slobodnih zemalja, Srbija je izgubila dva poena i sada ima ukupno 64 iz oblasti građanskih sloboda i prava, podaci su koje je objavila organizacija Fridom haus.

Nakon prošlogodišnjih protesta i  demonstracija zbog uvođenja policijskog časa, upotrebe sile od strane predstavnika policije i vojske, Srbija je i dalje u grupi „delimično slobodnih“ zemalja. U  odnosu na prošlu godinu je izgubila dva boda u oblasti političkih prava i građanskih sloboda, navodi se u objavljenom godišnjem izveštaju Fridom hausa. Razlog takve ocene je, kako dodaju u izveštaju, taj što su vlasti u Srbiji na pandemiju korona virusa odgovorile netransparentno.

Srbija je ukupno dobila 64 boda. U kategoriji političkih prava Srbija je dobila 22, od ukupno 40 bodova, a u kategoriji gradjanskih sloboda 42, od ukupno 60. Uticaj vladajuće stranke jasno se odrazio na politička prava i građanske slobode, što se navodi  u izveštaju.

,, Srbija je parlamentarna demokratija sa konkurentnim višestranačkim izborima, ali je poslednjih godina vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) konstantno nagrizala politička prava i građanske slobode, vršeći pritisak na nezavisne medije, političku opoziciju i organizacije civilnog društva. Uprkos tim trendovima, zemlja je nastavila da se kreće ka članstvu u Evropskoj uniji (EU)“ , piše u izveštaju.

Dodaju da je SNS  proširila svoj uticaj na medije i kroz državna preduzeća i niz privatnih kuća koje zavise od finansiranja vlade, a taj uticaj je iskoristila da ojača svoju političku poziciju i diskredituje svoje rivale, dodatno smanjujući konkurentnost opozicionih stranaka.

,,Opozicione ličnosti takođe su se suočile sa eskalacijom uznemiravanja i nasilja poslednjih godina“, navode.

Podsetimo se, policija je uz upotrebu sile odgovorila na proteste u Beogradu u julu, kada su se nezadovoljni građani i građanke Srbije okupili zbog najava o zaključavanju usled epidemije korona virusa i zbog politike vlade po drugim pitanjima i načina obavljanja funkcije predsednika Aleksandra Vučića. Policija je tada  napala demonstrante, prolaznike i novinare dok je pokušavala da rastera demonstracije koje su trajale nekoliko dana, navodi Fridom haus.

Kako se dodaje, zvaničnici u Srbiji su na pandemiju reagovali netransparentno, uskraćujući informacije o smrtnim slučajevima, a medicinski radnici koji su kritikovali postupke vlade u vezi sa pandemijom bili su suočeni sa odmazdom i otkazom.

Fridom Haus je najstarija američka organizacija posvećena podršci i odbrani demokratije širom sveta. Objavljuju izveštaje na godišnjem nivou pod nazivom „Sloboda u svetu“. Izveštaj obuhvata politička pravia i gradjanske slobode.  Sastoji od brojčanih ocena i opisnih tekstova za svaku zemlju. U novom izveštaju obuhvaćen je period od 1. januara do 31. decembra 2020.

Zemlja dobija maksimum četiri poena za svaki od deset indikatora za politička prava i za svaki od 15 indikatora za građanske slobode, pa je maksimalni broj bodova za politička prava 40, za građanske slobode 60, odnosno ukupno 100.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 33 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 30 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 27 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 24 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend