Društvo

Srednjoškolci organizovali druženje s piscem horora kako bi sakupili novac za bolesne drugarice

U želji da razbiju mit o petku 13. kao baksuznom danu, učenici ETŠ "Mija Stanimirović" došli su na ideju da organizuju humanitrani događaj kako bi pomogli školskim drugaricama Nataliji i ivi Bašović koje boluju od Fridrihove ataksije i pokazali da simbolika može biti i pozitivna. Tim povodom organizovali su druženje sa autorom horor romana "Hotel ’Ledeni vrh’", Aleksom Kostadinovićem i radionicu pisanja kratkih horor priča, a sakupljeno je 8.500 dinara.

Radionicu je organizovao Učenički parlament ETŠ “Mija Stanimirović“ u saradnji sa  časopisom “Bez limita“, nastavljajući uspešnu saradnju započetu prethodne godine kada je u istoj organizaciji održano humanitrano književno veče za devojčice.

Organizatori pričaju da datum održavanja radionice nisu odabrali slučajno “Petak 13. nosi negativnu simboliku i smatra se baksuznim danom, a mi smo to želeli da promenimo i pokažemo da može i drugačije. S toga smo došli na ideju da organizujemo druženje sa autorom horora, pišemo priče, družimo se i učinimo dobro delo”, kaže Jana Kostić, učenica ove škole.

Radionici su pridružili i učenici Gimnazije “9. maj”, a nekima je ovo bio prvi pravi susret sa ovim žanrom.  O svom iskustvu nam je govorila je Miljana Leptijević, gimnazijalka: “Horor nije moj prvi izbor, ali kao neko kome je književnost prva ljubav i buduće zanimanje,  želela sam da se bliže upoznam i sa tim žanrom i zašto da ne i sama pokušam da probudim pisca u sebi”.

Polaznici radionice su saznali kako nastaje jedno književno delo, koje su odlike horor žanra, koje elemente mora da sadrži jedna priča i šta je potrebno osim talenta da bi neko bio pisac. Svije umeće u pisanju kratkih horor priča pokazali su i sami učenici, a kao rezultat druženja nastale su  priče koje čekaju da budu objavljene u elektronskom časopisu “Bez limita” Filozofskog fakulteta.

Na radionici je sakupljeno 8.500 dinara koji će biti uplaćeni na račun Natalije i Ive Bašović kojima za godišnju terapiju nedostaje više od 3.000 evra.

Sestre boluju od Fridrihove ataksije, genetske bolesti koja pogađa nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta. Devojčicama je neophodna terapija matičnim ćelijama u inostranstvu kako bi im se poboljšalo opšte stanje organizma, srca i kvalitet života

Oni koji  žele da pomognu  devojčicama mogu da pošalju SMS sadržine 718 na 3030 ili uplate novac na160-555296-66 ili devizni račun 00-540-0004272.5

Podsetimo, učenički parlament ETŠ “Mija Stanimirović” do sada je organizovao brojne humanitrane događaje, a 21. počinje humanitrani Gejming turnir.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 17 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 14 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 10 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 6 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend