Društvo Obrazovanje

Srednjoškolci osmislili eko cigle od bačene garderobe i drvenog iverja

Foto: E-Brick
Učenici drugog i trećeg razreda Srednje stručne škole iz Niša ponudili su rešenje za bačenu garderobu i ostatke drveta. Napravili su ekološke cigle od usitnjenih delova odeće i drveta, a sve to u okviru programa, "Dostignuća mladih" realizovanog sa ciljem da podstakne mlade da se bave preduzetništvom i ostvaruju svoje ideje.

Poslednjih godina uveliko je zastupljen koncept očuvanja životne sredine kroz korišćenje ekoloških materijala kako za izgradnju domova, tako i za pravljenje nameštaja. U Srbiji još uvek nije zaživelo korišćenje ekoloških materijala, pa su ovi srednjoškolci ukazali na probleme poput deponija i ponudili  rešenje.

Firma pod nazivom “E-Brick”, nastala je 2020. godine, a njeni tvorci su niški srednjoškolci: direktor kompanije Obren Milić, direktor finansija Luka Stojanović, direktor proizvodnje Marijan Stanković, direktorka marketinga Teodora Šipka, a zadužena za ljudske resurse je Milena Ilić. Podstaknuti večito aktuelnim problemima, otpadom i pošumljavanjem, došli su na ideju da povežu različite materijale i naprave cigle.

“Naš proizvod se odnosi na recikliranje odeće i drvenog otpada, spajanjem sa ekološkim lepkom i pretvaranjem u ciglu. Najviše bi se koristio za pravljenje nameštaja , kao i za pregradne zidove u kućama”, kaže direktor “E-Brick-a” Obren Milić.

Cela ideja nastala je kada su izučavali najveće probleme, ne samo u Srbiji, nego i svetu.

“Glavni problem je što se previše odeće baca, a donirana odeća iznosi svega 30 odsto. Prosečan Evropljanin baci 11 kilograma odeće godišnje, a 80 odsto šuma je nepopravljivo degradirano ili uništeno”, rekao je Milić.

On takođe podseća da  fabrike nameštaja bace mnogo otpada.

Trenutno ekološke cigle prave ručno, tako što prave smesu od drveta, garderobe, a sve to povezuju sa lepkom.

Imamo cilj da stupimo u saradnju Mašinskim fakultetom, koji bi nam, nadamo se, ustupio presu da bi mogli da pravimo dalje. Za sada smo u saradnji sa Odsekom za biologiju i ekologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu. Takođe imamo planiranu saradnju sa Višom tehničkom školom”, kazao je.

Kroz program “Dostignuća mladih” tokom cele godine, učenici stiču praktična iskustva, ali i razvijaju  veštine o vođenju kompanija.

“Dostignuća mladih” u Srbiji sprovodi obrazovne programe iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti, po licenci Junior Achievement Worldwide. Programi se odvijaju preko cele godine i besplatni su za sve učenike osnovnih i srednjih škola u Srbiji.

Iako su, kako kaže Milić, učenici još uvek nevidljivi u društvu, uz pomoć svojih profesora i ovakvih projekata uspevaju da dođu do izražaja.

Iz kompanije E-brick, pozivaju svoje vršnjake da se uključe u preduzetništvo jer će im to doneti nezamenljiva iskustva.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Julio Iglesias
Za 1 minut

Nostalgie

Julio Iglesias
Nina Simone
Za 5 minuta

Sinnerman

Nina Simone
King
Za 8 minuta

Piece of My Heart

King
Katie Melua
Za 13 minuta

If the Lights Go Out

Katie Melua
Hollies
Za 16 minuta

The Air That I Breathe

Hollies

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend