Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

Srednjoškolci poručuju: Svi smo jednaki, svi vidimo istim okom

U Centru "Mara" održana je likovna radionica na temu socijalne inkluzije. Na radionici su učestvovali korisnici Doma za decu i mlade "Duško Radović" i Centra "Mara", koji su imali zadatak da kroz likovno stvaralaštvo izraze svoje misli i osećanja. Radionicu su vodili učenici iz dve niške srednje škole: Katarina Đukić i Aleksa Nikolić.

Katarina Đukić, učenica Gimnazije “9. maj” kaže da je i sama prošla kroz radionice, a potom znanje prenela drugima. Na radionicima je naučila kako da pomogne sebi, a da pritom ne ugrozi druge.  Katarina ističe bi ove teme trebalo da budu zastupljenije u školama, kako bi mladi naučili na koji način mogu da se uključe i doprinesu svojoj zajednici.

Srednjoškolci ističu da su za projekat saznali putem društvenih mreža i odmah se prijavili. Kroz radionice i brojne druge kreativne sadržaje naučili su da je naše društvo sačinjeno od različitosti i da ih treba spoznati, razumeti i prihvatiti, a ne osuditi i odbaciti. Zatim su dobili zadatak da slične radionice i sami realizuju, sa ciljem podizanja sveti o toleranciji.

Na današnjoj radionici pridružili su im se i drugari i drugarice, koji su došli da ih podrže, ali i sami nešto nauče. Aleksa Nikolić, učenik Medicinske škole “Dr. Milenko Hadžić” smatra da mladi iz marginalizovanih grupa nisu uključeni u procese donošenja odluka i u društvo uopšte.

“Imam osećaj da mladi imaju stereotipe prema takvim osobama i da je važno da ih prevaziđu. To mogu da učine kroz rad sa njima”, kazao je Aleksa i dodao da su se njihovi vršnjaci koji se danas priključili radionicama i sami u to uverili.

“Pohvalno je što su mladi ljudi uvideli da je važno korisnike poput naših uključiti u društvenu zajednicu”, kazao je Miloš Ranđelović, direktor Ustanove “Mara”. Sagovornik ističe da je ovo poseban događaj za decu koja ovde borave “Od velike je važnosti da naši korisnici kroz druženje i radionice sa mladima osete da su deo šire društvene zajednice”, zaključuje Ranđelović.

Nakon završene radionice učesnici su dobili sertifikate, a njihovi radovi su izloženi na panou u dvorištu “Mare”. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod od prodaje ctreža biće uplaćen na račun humanitarne fondacije “Budi human-Aleksandar Šapić”. Mladi pozivaju sve građane  da se odazovu  u što većem broju i da pokažu da smo svi isti i da na svetu nema razlika.

Radionica i izložba su održane pod pokroviteljstvom Somborskog edukativnog centra i Evropskog fonda za mlade u sklopu projekta “From Youth Participation Towards Improved Social Inclusion Policies”. Kreativna radionica organizovana je pod sloganom “Svi vidimo istim okom”.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Emerson, Lake & Palmer
Za 4 minuta

C'est La Vie

Emerson, Lake & Palmer
Maureen Mcgovern
Za 8 minuta

The Morning After

Maureen Mcgovern
Electric Swing Circus
Za 10 minuta

Everybody Wants to Be a Cat

Electric Swing Circus
Carly Simon
Za 14 minuta

You're So Vain

Carly Simon
Counting Crows
Za 18 minuta

Mr. Jones

Counting Crows

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend