Društvo Otvoreni radio u vreme korone

Srednjoškolci poručuju: Svi smo jednaki, svi vidimo istim okom

U Centru "Mara" održana je likovna radionica na temu socijalne inkluzije. Na radionici su učestvovali korisnici Doma za decu i mlade "Duško Radović" i Centra "Mara", koji su imali zadatak da kroz likovno stvaralaštvo izraze svoje misli i osećanja. Radionicu su vodili učenici iz dve niške srednje škole: Katarina Đukić i Aleksa Nikolić.

Katarina Đukić, učenica Gimnazije “9. maj” kaže da je i sama prošla kroz radionice, a potom znanje prenela drugima. Na radionicima je naučila kako da pomogne sebi, a da pritom ne ugrozi druge.  Katarina ističe bi ove teme trebalo da budu zastupljenije u školama, kako bi mladi naučili na koji način mogu da se uključe i doprinesu svojoj zajednici.

Srednjoškolci ističu da su za projekat saznali putem društvenih mreža i odmah se prijavili. Kroz radionice i brojne druge kreativne sadržaje naučili su da je naše društvo sačinjeno od različitosti i da ih treba spoznati, razumeti i prihvatiti, a ne osuditi i odbaciti. Zatim su dobili zadatak da slične radionice i sami realizuju, sa ciljem podizanja sveti o toleranciji.

Na današnjoj radionici pridružili su im se i drugari i drugarice, koji su došli da ih podrže, ali i sami nešto nauče. Aleksa Nikolić, učenik Medicinske škole “Dr. Milenko Hadžić” smatra da mladi iz marginalizovanih grupa nisu uključeni u procese donošenja odluka i u društvo uopšte.

“Imam osećaj da mladi imaju stereotipe prema takvim osobama i da je važno da ih prevaziđu. To mogu da učine kroz rad sa njima”, kazao je Aleksa i dodao da su se njihovi vršnjaci koji se danas priključili radionicama i sami u to uverili.

“Pohvalno je što su mladi ljudi uvideli da je važno korisnike poput naših uključiti u društvenu zajednicu”, kazao je Miloš Ranđelović, direktor Ustanove “Mara”. Sagovornik ističe da je ovo poseban događaj za decu koja ovde borave “Od velike je važnosti da naši korisnici kroz druženje i radionice sa mladima osete da su deo šire društvene zajednice”, zaključuje Ranđelović.

Nakon završene radionice učesnici su dobili sertifikate, a njihovi radovi su izloženi na panou u dvorištu “Mare”. Izložba je prodajnog karaktera, a sav prihod od prodaje ctreža biće uplaćen na račun humanitarne fondacije “Budi human-Aleksandar Šapić”. Mladi pozivaju sve građane  da se odazovu  u što većem broju i da pokažu da smo svi isti i da na svetu nema razlika.

Radionica i izložba su održane pod pokroviteljstvom Somborskog edukativnog centra i Evropskog fonda za mlade u sklopu projekta “From Youth Participation Towards Improved Social Inclusion Policies”. Kreativna radionica organizovana je pod sloganom “Svi vidimo istim okom”.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 13 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend