Društvo

Srednjoškolci s jugoistoka Srbije predstavili preduzetničke ideje u Nišu, nagrađene tri najbolje

Foto: Nauči me
Na konferenciji “Kako se menja svet”, koju je organizacija “Nauči me” održala za vikend u hotelu Ambasador, srednjoškolci su predstavili devet preduzetničkih ideja. Žiri i publika odabrali su tri najbolje ideje koje će dobiti mentorsku podršku i novac za realizaciju.

Kreativni srednjoškolci osmili su razne ideje za pokretanje sopstvenog biznisa, a sve u skladu sa zahtevima tržišta i potrebama lokale zajednice.

Učenica drugog razreda medicinske škole “Dr Izabel Emsli Haton” u Vranju, Sandra Gerginov, predstavila je firmu koja će se baviti fizioterapeutskim uslugama u Vladičinom Hanu. Iz organizacije “Nauči me” kažu da je su je za to inspirisali iskustvo iz srednje škole, ali i problemi koje je uvidela kod postojećih salona za masažu u svom kraju, što je prepoznao  i žiri i nagradio je.

Poučen negativnim iskustvima komšija i prijatelja sa majstorima, učenik treće godine Tehničke škole “Rade Metalac”, Mateja Trajković, osmislio je brzi električni servis za usluge instalacija, popravki i održavanja električnih uređaja u Bojniku.

Nagrađane je i ideja učenice treće godine Ekonomsko-ugostiteljske škole “Vuk Karadžić” u Velikoj Plani, Teodore Šuleić koja se odnosi na kreirane turističke ponude ovog mesta.

Sve tri ideje đaci su razvili tokom šestomesečnog programa “Youth Innovation Center”, čija je ideja da srednjoškolci stručnih škola primene znanje koje stiču u školama, ali i da se upoznaju sa preduzetništvom i smisle rešenja za neke probleme svojih lokalnih zajednica.

Inicijativu mladih podržale su softverske i građevinske firme, a zajednički nagradni fond prikupljen je upravo uz pomoć njihovih donacija, kao i uz pomoć gostiju konferencije. Fond od 200.000 dinara biće iskorišćen, kažu iz organizacije, za kupovinu alata, opreme i materijala koji su potrebni nagrađenim srednjoškolcima.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Dead Or Alive
On Air!

You Spin Me Round (Like a Record)

Dead Or Alive
Miley Cyrus
Za 3 minuta

Flowers

Miley Cyrus
Igor Vince feat Zoe Kida
Za 6 minuta

Reci

Igor Vince feat Zoe Kida
Vella
Za 10 minuta

Rumors

Vella
Revivalists
Za 14 minuta

All My Friends

Revivalists

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend