Društvo

Sretenjska priznanja i za vladiku Arsenija, čika Seleta, grupu „Kerber“ i dvojicu niških lekara

Povodom Sretenja - Dana državnosti Republike Srbije uručena su odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama. Među nagrađenima su i Episkop niški Arsenije, akademik Ninoslav Radovanović, radiolog Zoran Radovanović, grupa "Kerber" i Selimir Marković, čuvar spomenika na Čegru.

Svečanost povodom dodele priznanja počela je intoniranjem himne „Bože pravde“ u izvedbi operskog pevača Marka Karjanovića. Odlikovanja je dobilo 107 zaslužnih pojedinaca i institucija, a četiri odlikovanja otišla su u Niš. Laureatima je priznanja uručio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sretenjski orden prvog stepena u oblasti nauke, najviše državno priznanje pripalo je akademiku Ninoslavu Radovanoviću, rođenom Nišliji, redovnom članu Srspke akademije nauka i umetnosti, kardiohirurgu.

Episkop niški Arsenije primio je Sretenski orden drugog stepena. Priznanje mu je uručeno za aktivan doprinos duhovnom razvoju Eparhije niške, unapređivanje hrišćanske kulture i umetnosti, kao i za predani rad za povezivanje ličnosti, institucija posvećenih negovanju hrišćanskog kulturnog identiteta.

Karađorđeva zvezda trećeg stepena pripala je Zoranu Radovanoviću, radiologu iz Niša. Još dva odlikovanja otišla su u najveći grad na jugu.

Niška rok grupa „Kerber“ odlikovana je zlatnom medaljom za zasluge povodom 40 godina rada, a nagradu je primio frontmen grupe Goran Šepa Gale. Zlanom medaljom za zasluge odlikovan je i višedecenijski čuvar spomenika na Čergu, Selimir Marković za izuzetne zasluge i postignute rezultate u očuvanju kulturnog i istorijskog nasleđa.

Podsetimo, Sretenje – Dan državnosti Republike Srbije obeležava se u znak sećanja na Sretenje 1804. godine, kada je u Orašcu podignut Prvi srpski ustanak i isti datum 1835. godine, kada je u Kragujevcu donet prvi moderni ustav Srbije.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Alfie Templeman
Pre 31 minut

3D Feelings

Alfie Templeman
Madonna
Pre 28 minuta

Papa Don't Preach

Madonna
Roosevelt feat. Nile Rodgers
On Air!

Passion

Roosevelt feat. Nile Rodgers

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend