Društvo

Srpski vojnici sa aerodroma u Nišu otišli u mirovnu misiju

Foto: Aerodrom Konstantin Veliki, zvanična fejsbuk stranica
Kontigent Vojske Srbije poleteo je jutros sa Aerodroma Konstantin Veliki u Nišu u mirovnu misiju. Srpski vojnici će u Libanu ostati narednih šest meseci.

Pre današnjeg leta iz Niša u mirovnu operaciju Ujedinjenih nacija u Libanu kontigent Vojske Srbije svečano je ispraćen u kasarni u Pančevu.

Ministar odbrane Republike Srbije Nebojša Stefanović je tom prilikom poručio srpskim mirovnjacima da je uveren da će oni svoje zadatke izvršavati časno i predano i da će predstavljati Srbiju na najbolji mogući način ponašajući se onako kako to dolikuje srpskom vojniku.

“Vi ste prošli stroge selekcije. Nije bilo lako doći do toga da neko bude upućen u mirovnu misiju i znam šta je sve potrebno da ispunite od kriterijuma da biste uopšte bili uzeti u obzir. Vi, koji ste danas pred nama, vi ste izabrani kao najbolji koji će predstavljati boje naše zemlje”, istakao je ministar.

On je dodao da će naši vojnici u misijama Ujedinjenih nacija, posebno u misiji koja je najveća misija u kojoj Vojska Srbije učestvuje, imati brojne izazove.

“Imaćete priliku da steknete nova znanja, imaćete priliku da pokažete ono što ste naučili tokom svoje vojničke karijere i priliku da predstavljate srpsku vojsku. Gde god sam razgovarao sa stranim predstavnicima u onim partnerskim zemljama koje se nama učestvuju u mirovnim misijama, svi su bez razlike isticali uvek jednu stvar, a to je da su pripadnici naše vojske, tamo gde učestvuju u mirovnim misijama, u potpunosti posvećeni tim zadacima i da su među najboljima u svakom smislu. Od vas očekujem potpuno požrtvovanje i da zaista boje naše zemlje predstavljate dostojno, onako kako to dolikuje Republici Srbiji”, rekao je ministar Stefanović u svom obraćanju.

Major Zoran Cvejić, komandir pešadijske čete, primajući državnu zastavu zahvalio je na ukazanoj časti.

“Ovo sveto znamenje nas obavezuje da sve zadatke izvršavamo odgovorno i požrtvovano čuvajući čast srpskog vojnika. Uverevam vas da ćemo sa ponosom predstavljati Vojsku Srbije!”, rekao je major Cvejić.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su u misiji UNIFIL u Libanu od decembra 2010. godine. Od ukupno 177 pripadnika naše Vojske koji se nalaze u misiji UNIFIL u okviru ove rotacije biće zamenjeno 142. Glavnicu tog broja čine pripadnici pešadijske čete iz sastava 1. brigade Кopnene vojske.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 20 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 17 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 14 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 9 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend