Društvo

Stara planina dobija status nacionalnog parka

Foto; Ministarstvo zaštite životne sredine
Stara Planina i planina Kučaj-Beljanica dobiće status nacionalnih parkova i uživati u najvećem stepenu zaštite države, saopštilo je Ministarstvo zaštite životne sredine.

Studijom koju je izradio Zavod za zaštitu prirode, kako piše u saopštenju Ministarstva, predviđeno je da se Nacionalni park Stara planina prostire na 116.000, dok će se Kučaj – Beljanica prostirati na 45.000 hektara.

„Zaštićeno područje Stara planina jedno od najvrednijih i najposećenijih u Srbiji, koje pored lepote pejzaža, odlikuje i bogatastvo biljnog i životinjskog sveta. Kučaj-Beljanica je šumsko područje, sa očuvanim hrastovim i bukovim šumama, ali i pećinama, klisurama i kanjonima“, kazala  je ministarka Irena Vujović, navedeno je u saopštenju resornog ministarstva.

Stara planina je prirodno bogatstvo juga Srbije poznato po bistrim planinskim potocima, autohtonim životinjskim vrstama, čistom vazduhu i snežnim planinskim vrhovima. Inače Stara planina je do sada uživala status prirodnog dobra.

U Ministarstvu kažu da su poslednja dva nacionalna parka u Srbiji progašena davne 1981. godine, kada su taj status poneli Tara i Kopaonik.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Ariana Grande
Za 2 minuta

Dangerous Woman

Ariana Grande
Nek
Za 6 minuta

Laura Non Ce

Nek
Icehouse
Za 10 minuta

My Obsession

Icehouse
Murray Head
Za 13 minuta

One Night in Bngckock

Murray Head
Tricky
Za 17 minuta

Evolution Revolution Love

Tricky

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend