Društvo KoronarNI program

Nismo imali drugi interes do spašavanje života

Omladinsko udruženje ,,Aktilum" iz Niša dobilo je dva značajna priznanja za humanitarni rad: ,,Zlatni dukat" koji dodeljuje gradska opština Medijana i nagradu ,,Izuzetna ličnosti godine", koja se dodeljuje na nivou države. U studiju City Smart radija ugostili smo Dimitrija Stojanovića, predsednika udruženja sa kojim smo razgovarali o humanitarnom radu, omladinskom aktivizmu i volonterizmu.

Omladinsko udruženje „Aktilum“ pokrenula je 2013. godine grupa srednjoškolaca. Ideja se rodila još dok su u školi volntirali na dečjoj internoj klinici. Tu su spoznali značaj i važnost omladinskog aktivizma. Vođeni željom da pomognu 2016. godine formirali su omladinski tim za vanredne situacije i nesebično pomagali građanima kad god je to bilo potrebno.  Prethodna godina pred njih je postavila najteži izazov – koji i da danas uspešno savladavaju.

„Kada je proglašeno vanredno stanje 15. marta prošle godine, održan je hitan sastanak udruženja. Dogovorili smo šta ćemo dalje preduzeti“, kazao je Stojanović. „Tog dana smo odlučili da pomognemo stanovništu za ono za šta smo se i pripremali ranijih godina.“ Međutim niko nije pripremljen na novu, korona stvarnost.

Od 16. marta pri Kriznom štabu  opštine Medijana, krenuli su sa radom. Stojanović objašnjava da su formirana tri tima. Opšti medicinski tim imao je zadatak da odgovara na pozive u kolcentru i daje savete građanima. Tehnički tim bio je zadužen za promociju smernica Vlade Republike Srbije za suzbijanje COVID-19 i za  izvršavanje nemedicinskih zadataka.Pored ova dva tima oformljen je i specijalni medicinski tim za  terenski rad sa pacijentima.

Specijalni medicinski tim, odradio je preko 170 intervencija za 52 dana na terenu. Od obilaska pacijenata, preslvačenja, previjanja rana, do skidanja konaca i pružanja drugih medicinskih usluga. Stojanović kaže da terenu bilo svakakvih situacija. Priseća se da su ih pojedini građani u tom momentu ne shvatajući ozbiljnost situacije nazivali ,,astronautima“. Bilo je i komentara kolega, koji su nas pitali zbog čega mi sve to činimo priseća se sagovornik. ,,Mi nismo imali drugi interes sem da pomognemo. Voleo bih samo da naglasim da je neko  imao dobru volju, odvojio vreme da možda samo porazgovara sa infektivim pacijentima.“

Od sredine aprila specijalni medicinski tim na čelu sa Dimitrijem ulazi u ,,crvenu zonu“. ,,Danas je to  svakodnevica. Međutim, kada se vratim na taj momenat i to prvo oblačenje skafandera, ne mogu da opišem rečima.  Mi smo u teoriji znali kako se oblači, ali smo prvi put probali praktično jer smo morali da se suočimo sa virusom o kome niko ne zna ništa.  Na meni je ogromna odgovornost, ali i stres jer vodim ljude na ,,bojno polje“, priseća se sagovornik.

Njihov neprijatelj je nepoznat, njegovu strategiju niko ne poznaje, niti može da predvidi sledeći potez. Međutim, to sve nije bilo važno, važno je bilo da spasemo živote.,,Verujem da smo svi tu sa istim ciljem, svi smo se fokusirali na rešavanje konkretnog problema.“ Objašnjava da su u teškim trenucima bodrili jedni druge.

Sagovornik je kazao da je prethodna godina bila jako teška za sve. ,,Ono što ja mogu da kažem jeste da sam ja  godinu dana intenzivno sa svojim kolegama radio u crvenoj zoni. Ja sam godinu dana gledao jako teške životne priče. Jako teška razdvajanja porodice, deformitete. Godinu dana gledamo to, a ljudi se ponašaju i dalje neozbiljno, zaključuje sagovornik. Ističe da će oni nastaviti borbu sa virusom kao i do sada jer im je cilj da spasu živote.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Paul Mccartney
Pre 19 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Pre 16 minuta

Love Parasite

Kovacs
Maneskin
Pre 13 minuta

Feel

Maneskin
Alfie Templeman
Pre 10 minuta

Colour Me Blue

Alfie Templeman
Killers, K.D. Lang
On Air!

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend