Društvo

Studentkinja medicine, Jelena Milošević dobitnica nagrade “Dr Miodrag Lazić”

U ponedeljak 31. maja u prostorijama Gradske opštine Medijana po prvi put će biti uručena nagrada "Dr Miograd Lazić", najboljoj studentkinji Medicinskog fakulteta, Jeleni Milošević. Svečana dodela je zakazana za 12h, a uručenju nagrade prisustvovaće ćerka doktora Lazića, Nina Vujošević.

U znak sećanja na čuvenog ratnog, niškog hirurga dr Miodraga Lazića, koji je pre oko godinu dana preminuo od posledica izazvanih korona virusom, na dan njegovog rođenja, predsednik GO Medijana Nebojša Kocić, uručiće u svom kabinetu, prvi put nagradu “Dr Miodrag Lazić“, najboljem studentu završne godine Medicinskog fakulteta u Nišu, u školskoj 2020/2021. godini, Jeleni (Božidar) Milošević, navodi se u saopštenju te opštine.

Nagrada se sastoji od plakete, povelje i novčanog iznosa u vrednosti od 100.000 dinara. Svečanom uručenje nagrade prisustvovaće ćerka dr Lazića, Nina Vujošević, na čiji je predlog, ova nagrada i ustanovljena. Nagradu će ubuduće dobijati najbolji studenti Medicinskog fakulteta.

Miodrag Lazić rođen je 31. maja 1955. godine u Beogradu. Bio je ratni hirurg dobrovoljac i vodio Srpsku ratnu bolnicu u Sarajevu, zbog čega je dobio orden “Svetog Save”, medalju “Milan Tepić” za hrabrost, orden “Krst Milosrđa” i Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena.

Preminuo je  14. aprila 2020. godine od posledica koronavirusa.  Pred smrt je napisao oproštajno pismo u kome je između ostalog naveo “Stajao sam na prvoj liniji, nisam se krio, naprotiv bio sam ispred svih znajući da sa svim svojim bolestima i godinama imam veliki rizik, ali čast i ponos mi nije dozvoljavao da se sklonim”.

U pismu je naveo i svoju poslednju želju, da ne ode tiho, već da ga isprate uz zvuke pesme “Marš na Drinu”.Poslednu želju doktora Lazića, Nišlije su ispunile. Tačno u 20h, kao po difoltu, začuo se najpre gromoglasni aplauz, a zatim i zvuci dobro poznate pesme “Marš na Drinu.”

Njegova ćerka, Nina Lazić dobila je posthumno odlikovanje od Vladike niškog Arsenija, orden Svetog Romana prvog stepena, što je ujedno i najveći stepen odlikovanja Eparhije niške. Dr Lazić je je na čelu Urgentnog centra UKC-a, koji je poneo njegovo ime.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 48 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 45 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 42 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 37 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend