Društvo

Suša ostavila selo Perutina bez vode, iz Opštine kažu rešenje na pomolu

U selu Perutina u opštini Doljevac slavine su presušile baš kao i bunari, te su žitelji sela prinuđeni da svakoga dana prelaze po par kilometara ne bi li na nekoj od javnih česama u susednim selima obezbedili tehničku vodu, dok onu pijući kupuju. Problem sa vodosnabdevanjem ih muči već dve decenije, a rešenje je, kažu meštani, priključak na niški vodovod koje se godinama odlaže. Iako ugovor postoji više od decenije, okolna sela su pre par godina priključena na gradski vodovod, ali Perutina nije što nam je potrvdio predsednik Opštine Goran Ljubić koji nam je prilikom telefonskog razgovora kazao da je rešenje na pomolu.

„Bunari su prazni, presušili su. Mi smo imali naš seoski vodovod u kome nikada nije bilo dovoljno vode, ali za neke osnovne potrebe nam je koristio. Natočimo vodu  jednom u deset dana u flaše i balone, pa se snalazimo kako umemo i znamo. Vodu za piće kupimo, a ovu s bunara korisimo kao tehničku vodu, međutim sad je i on presušio pa vode nema i tako je mesec dana“, kaže jedna meštanka.

Objašnjava da u selu živi više od stotinu meštana, koji svakodnevno muku muče s vodom, a kako kažu osim za sebe moraju da obezbede vodu i za životinje o kojima brinu, ali i za useve koji su zasadili o obrađivali.

„Mi smo bez vode mesec dana. Idemo u susedna sela da natočimo tehničku vodu, mučimo se, a to nas i košta jer moramo da sipamo gorivo u traktor da odemo do tamo i natočimo vodu u kanistere sa javnih česama za osnovne potrebe, za stoku i tako više puta u toku dana, dok vodu za piće kupujemo jer nam nema druge“, priča sagvornica i dodaje u svoj ovoj muci pronašli i novi izraz za tuširanje – „lončiranje“.

Nezadovoljni meštani su  rešenje svog problema potražili u opštini jer im nije bilo druge do da podignu glas i izbore se za kako kaže sagovorinica osnovnu ljudsku potrebu – pijaću vodu. Ona ističe da su im čelnici opštine obećali da će im pomoći da reše problem, a ukoliko rešenje problema kaže ova meštanka ne bude na pomolu do kraja radne nedelje, protestovaće u ponedeljak ispred Gradske kuće i niške Skupštine.

Predsednik opštine Doljevac Goran Ljubić je za City Smart kazao da je razgovarao sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski i da je rešenje na pomolu. Iako iz Grada nisu odgovoriči na naša pitanja vezana za priključak Perutine na gradski vodovod Sotirovski je novinarima na terenu prilikom početka radova na rekonstrukciji izvorišta Medijana kazala da je to pretkorak za rešavanje velikog problema koji postoji u opštini Doljevac.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Irene Cara
Za 0 minuta

Fame

Irene Cara
Morrissey
Za 4 minuta

Let Me Kiss You

Morrissey
Babybird
Za 7 minuta

You're Gorgeous

Babybird
Rare Earth
Za 11 minut

Born to Wander

Rare Earth
Animals
Za 14 minuta

The Night

Animals

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend