Društvo Obrazovanje

Susret Stefana Nemanje i Barbarose u Nišu – na današnji dan

Ilustracija: Wikimedia
Na današnji dan su se, pre 832 godine, sreli u Nišu Fridrih I Barbarosa i srpski veliki župan Stefan Nemanja, a taj događaj mnogi smatraju kao prvi dogovor između Srbije i Nemačke. O značaju tog susreta, razgovarali smo sa istoričarem Milutinom Miltojevićem iz Istorijskog arhiva u Nišu. 

Želeći da obezbedi kakvu sigurnost od ugarskih osvajača, Stefan Nemanja je stupio u kontakt sa nemačkim carem Fridrihom Barbarosom I, a njihov susret se, prema predanjima, dogodio u Pantelejskoj crkvi 27. jula 1189. godine.

“Posle smrti vizantijskog cara Manojla I Komnina, Vizantija upada u krizu. To su iskoristile Srbija i Ugarska i zauzele velike  teritorije carstva.  Vizantija nije bila u stanju da otisne sve svoje protivnike na Balkanskom poluostrvu, pa je njen car Isak II Anđeo sklopio brak između svoje ćerke i ugarskog kralja Bele III i tako na neki način uklonio opasnost koja je dolazila od Ugarske. Samim tim se Srbija našla u problemu i želela je da svoja osvajanja učini trajnim. Zbog toga je stupila u kontakt sa nemačkim carem Fridrihom I Barbarosom”, priča za City Smart Miltojević.

U tom  trenutku se na zapadu spremao Treći krstaški rat, a učešće su uzeli engleski vladar Ričard Lavlje Srce, francuski Filip II Avgust i Fridrih Barbarosa I.

“Prva dvojica su do Jerusalima krenuli morskim putem, dok je nemački car želeo da dođe kopnom do Male Azije. Na putu mu je stajala Srbija. Župan je poslao svoje izaslanike i predstavnike u Nemačku kako bi ugovorili predstojeći susret. Nemanja tu napominje da će dočekati nemačkog cara u najpoznatijem gradu koji namerava da učini svojom prestonicom. Dočekao ga je na današnji dan 27. jula 1189. godine i njegova ideja je bila da pridobije nemačkog vladara da krenu u zajednički sukob protiv Vizantijskog carstva, međutim Fridrih je to odbio jer nije želeo da se bavi lokalnim temama. Njegov cilj je bio povratak Hristovog groba, tačnije Jerusalima”.

Postoje mnoge kontroverze gde se susret dogodio, ali pravih podataka nema. Najverovatnije se, kako kaže Miltojević odigrao u porti Pantelejske crkve, mada neki smatraju da se desio u Latinskoj crkvi u Gornjem Matejevcu.

Povodom osam vekova od njihovog susreta je u Nišu izgrađen i spomenik koji se nalazi na Nišavskom keju, ispred zgrade Univerziteta. Na pločama spomenika je na srpskom i nemačkom jeziku izgraviran tekst „Prvi srpsko – nemački sporazum sklopili su u Nišu Veliki župan Stefan Nemanja 27. jula 1189. godine i car Fridrih I Barbarosa. Obeležje se postavlja povodom 800. godišnjice ovog događaja. Opština Niš 1989.“

Mnogo je priča koje su u vezi sa tim susretom, a jedna od njih je da su  se tada  za trpezom služili zlatnim viljuškama,  koje je, navodno, koristio i veliki župan Srbije Stefan Nemanja na banketu priređenom u čast Fridriha I Barbarose, cara Svetog Rimskog carstva. Ta priča je, prema shvatanjima nekih istoričara,  postala paradigma romantičarskog shvatanja slavnije i uzvišenije prošlosti i ne postoji dokaz da se zaista to i desilo. Ipak, kao priča je podstakla druge istoričare i kulturologe da istražuju fenomen zlatne viljuške u Srbiji, pa se mogu naći radovi na tu temu.

“Mnogo je priča, ali malo detalja o samom susretu. Zna se da je bio ugovoren brak između Toljena, brata Miroslava Humskog i rođake Fridriha Barbarose. Taj ugovor se uzima kao pvi državni ugovor između Nemačke i Srbije, kako pisanog traga nema, najverovatnije se svodio na usmeni dogovor između dva vladara”, kazao je Miltojević.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 56 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 53 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 49 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 45 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend