Društvo

Sve se može kad se komšije slože

Dobar primer i poruku da je uz slogu sve moguće, poslale su komšije iz Rudničke ulice na Paliluli. Komšija Marko ujedinio je svoje komšije, napravivši im Viber grupu i sajt za umrežavanje preko kojih su razmenjivali ideje i glasali za nove radne akcije. Ubrzo je na ovaj način dvorište zgrade postalo mala oaza na koju su stanari ponosni, te ih je to podstaklo da vredno smišljaju nove izazove.

Svako vreme sa sobom nosi promene kojima se treba prilagoditi. Način komunikacije i sastajanja se pomenio usled epidemije, pa je bilo potrebno naći rešenje kako da budemo u kontaktu sa drugima i deo zbivanja. Komšija Marko iz Rudničke ulice  koji se inače bavi pogramiranjem, došao je na ideju kako da okupi stanare iz zgrade tako da se svi pitaju oko stvari u vezi sa zgradom i uređenjem dvorišta, a opet budu na sigurnom u svojim domovima.

U komšiliku je, kako kažu, oko 30 porodica, 11 penzionera i desetak studenata, i nalazi se između Starog groblja, Fakulteta sporta i Fakulteta zaštite na radu. Do sada su zajedničkim snagama proteklih godinu dana redovno radili na uređenju i održavanju zelenog međustambenog prostora, rešavanju problema orezivanju drveća i uličnog osvetljenja.

Cela organizacija počela je od Viber grupe.

“To je nešto na čemu radim već duže vremena. Još uvek nije u celosti operativan, ali se blilži trenutak kada će krenuti sa radom. Cela ideja oko sajta je upravo ono što radimo u zgradi i oko nje poslednjih godinu dana, kako da se dogovorimo, organizujemo preko interneta i rešimo probleme”, kazao je Marko za City Smart radio.

Do sada je bilo raznih radova, od čišćenja, krečenja, a sada i košenja.

“Čistili smo smeće, odvode atmosferskih voda, grafite… radili smo na edukaciji o reciklaži i bavili se prikupljanjem i separacijom plastike, metala, stakla, radimo na obezbeđivanje kanti. Nastavljamo da radimo na održavanju komšijskog prostora sa zajedničkim ciljem da živimo u čistijem, zdravijem i bezbednijem okruženju.”

Iako je bilo teško i u početku nije verovao da će iko koistiti Viber i sajt, ubrzo se razuverio, jer su mnogi krenuli da se uključuju i daju svoje predloge i glasove.

“Napravio sam ankete i pitanja prosledio preko drajva gde su komšije zaokružile svoje odgovore i tako glasale. Dok je za takav posao ranije trebalo mnogo više vremena, sada je sve bilo rešeno u kratkom roku. Što se starijih komšija tiče, oni komuniciraju međusobno i uvek neko od njih koristi grupe, pa prenese ostalima. U 10 sati ujutru već svi znaju i pitaju za detalje”, kaže Marko.

Dodaje da je u zgradi digitalizovano oko 80 odsto stanara i da kada pređu oko 50 odsto, već imaju većinu za glasanje. Polovina svih ljudi iz zgrade su na Viber grupi.

Nedavno su podstaknuti pokušajem silovanja rešili da stave i automatske brave na ulazna vrata.

“Komšija je u dva ujutru napisao da je nepoznati momak pratio njegovu sestru i hteo da uđe u njen stan, svi smo se organizovali i već sutra dogovorili da napravimo automatske brave. Pored toga nemamo ni ulično svetlo ni kamere, pa su potpisi bili skupljeni u roku od dva dana”, priča nam zadovoljno Marko.

Ponosan je posebno na dobru komunikaciju između mlađih i starijih.

Takođe, dobili su podršku i od JKP “Mediana” sa kojom su uspostavili redovnu komunikaciju i dobru saradnju.

“Do malopre smo bili napolju i farbali smo koš zajedničkim snagama. Jedan komšija je dao novac jer nije mogao da dođe, drugi je zavario, treći je doneo ključ, a ja sam farbao sa još jednim komšijom”.

Dok čeka da sajt konačno bude aktivan, Marko smišlja nove načine kako da poveže komšiluk i pomogne u rešavanju bitnih problema.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 37 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 34 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 30 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 26 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend