Društvo Književnost

Svetislav Basara promoviše roman „Kontraendorfin“ u NKC-u

Foto: NKC
Dobitnik NIN-ove nagrade za roman u 2020. godini Svetislav Basara promovisaće svoju knjigu "Kontraendorfin" u Niškom kulturnom cenrtu, u sredu od 18 časova.

Roman godine „Kontraendorfin“ izazvao je veliku pažnju čitalačke publike, a njegov tvorac će više o samom romanu reći na promociji knjige u NKC-u. Ulaz je slobodan, uz poštovanje epidemioloških mera.

Na promociji učestvuju: Svetislav Basara, autor romana, Marjan Čakarević, književni kritičar

Ovaj roman je, kako ističu, vrhunac Basarinog opusa o demontiranju srpskih mitova.

„Detronizacija nacionalnih veličina i bardova, od Andrića do Đilasa, razobličavanje tobožnjih istorijskih i biografskih kontroverzi, kod njega je uvek u službi izvrgavanja ruglu pogubnog srpskog mentaliteta, ideoloških zanosa i nacionalne megalomanije njegovih nosilaca, čije je samouništavajuće razmere u literarnoj formi uzdigao do groteske i ubojite, bespoštedne satire. Neiscrpan humor i hiperbola glavna su piščeva oružja i u ovom romanu, svojevrsnom nastavku „Andrićeve lestvice užasa“. Nesumnjivo najbolji i najubojitiji u vencu Basarinih romana koje otvara „Početak bune protiv dahija“ i koji tematizuju maligne i neuralgične tačke novije srpske istorije, kulture i politike“, kažu u NKC-u.

Svetislav Basara (1953, Bajina Bašta), romansijer, pripovedač i dramski pisac. Autor je više od dvadeset knjiga – romana, zbirki pripovedaka, drama i eseja. Dobitnik je mnogih srpskih i međunarodnih književnih nagrada. Bio je ambasador Srbije na Kipru 2001–2005. godine.

Objavio je do sada mnoge knjige priča, eseja, kao i prepiske.

Dvostruki je dobitnik je Ninove nagrade za romane „Uspon i pad Parkinsonove bolesti“ i „Kontraendorfin“; nagrade „Isidora Sekulić“ i nagrade Srpskog književnog društva „Biljana Jovanović“ za roman „Anđeo atentata“ i prvi je dobitnik stipendije iz Fonda „Borislav Pekić“ za rukopis u nastajanju. Drame su mu izvođene na mnogim scenama, a knjige prevođene na engleski, francuski, nemački, mađarski, bugarski, italijanski i makedonski jezik. Član je Srpskog književnog društva.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Adriano Celentano
Za 0 minuta

La Casa Dell' Amore

Adriano Celentano
Bojana Vunturisevic
Za 4 minuta

Kese Etikete

Bojana Vunturisevic
Oruzjem Protiv Otmicara
Za 8 minuta

Mladicu Moj

Oruzjem Protiv Otmicara
House of Love
Za 11 minut

Beatles And the Stones

House of Love
Stranglers
Za 15 minuta

All Day And All of Night

Stranglers

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend