Društvo

Svetosavsku nagradu dobilo 25 najboljih studenata niškog Univerziteta

Svetosavsku nagradu za izuzetan rezultat postignut tokom studija dobilo je 25 studenata niškog Univerziteta. Nagrađeno je 12 diplomaca i 13 studenata različitih fakulteta koji su tokom studija ostvarili prosek 10.

Studenti sa kojima smo razgovarali ističu da im priznanje znači i daje vetar u leđa da nastave da se trude i nižu uspehe. Diplomci se nadaju poslu u struci, a većina anketiranih studenata  ističe da bi voleli da ostanu u svojoj zemlji i rade posao za koji su se školovali.

“Lepo je kada neko prepozna vaš trud i zapazi vaše rezultate. Ocene nisam dobijala zbog nagrada, već zato što volim sviju struku i zanimanje kojim sam odabrala da se bavim”, kaže  Marija Đorđević, diplomirana studentkinja Medicinskog fakulteta.

Marija ističe da želi da ostane u Srbiji i zaposlenje pronađe u rodnom gradu. “Moja zemlja je moja zemlja. Moji ljudi su moji ljudi. Zbog njih sam odabrala ovaj posao i želim da ostanem ovde i brinem o njima”, kaže sagovornica i dodaje da se još uvek nije opredelila za određenu granu medicine.

Među nagrađeni studentima bilo je i onih koji su Svetosavsku nagradu primili i više puta zaredom, a takav je slučaj Mihajla Dašića, sada studenta Master akademskih studija Fakulteta umetnosti  koji je nagrađen četiri puta.

“Divan je osećaj biti nagrađen, a ja sam nagrađen već četvrti put. Sav trud koji sam ulagao tokom studija se isplatio, vredelo je”, kaže sagovornik i otkriva nam da pohađa Muzički odsek za klasičnu gitaru.

Želja mu je kako kaže da ostane u Srbiji i radi posao koji voli. “Ideja je da ostanem u Srbiji, a ko to bude moguće. Verujem da ima mogućnosti”, optimističan je student.

Iznos pojedinačnih nagrada je 50.000 dinara, a fond za dodelu nagrade je milion i 250 hiiljada dinara.

Savindan se obeležava u čast prvog srpskog prosvetitelja, prvog književnika, zakonodavca, graditelja manastira i crkava i pokretača umetničkog i prosvetnog stvaralaštva u njima, a za školsku slavu ustanovljen je 1840.godine na predlog Atanasija Nikolića, rektora iz Kragujevca. Nakon poluvekovne zabrane od uvođenja, 1990. godine ponovo se proslavlja kao školska slava.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 45 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 42 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 39 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 34 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend