Društvo Zdravlje

Svetski dan borbe protiv multiple skleroze pod sloganom “Za istim stolom”

Image by Steve Buissinne from Pixabay
Ove godine se Svetski dan borbe protiv multiple skleroze obeležava uz slogan "Za istim stolom", a naš sagovornik bio je diplomirani novinar Srđan Mitić koji je podelio svoje iskustvo sa ovom bolešću

Dan kada se više pažnje skreće na sve obolele od multiple skleroze je 30. maj. Udruženja koriste ovaj dan da skrenu pažnju na važnost lečenja, a ove godne je Udruženje Multiple skleroze Srbije udruženo sa pokretom MS International Federation (MSIF) i više od 2,8 miliona ljudi koji žive sa MS-om širom sveta.

U Srbiji zvanično od ove bolesti boluje oko 9.000 ljudi, ali se veruje da je ta cifra mnogo veća čak i za nekoliko hiljada.

Srđan Mitić oboleo je od multiple skleroze pre 12 godina. Njegova svakodnevna borba od tada ne prestaje.

“Kao i svakoj osobi oboleloj od multple skleroze i meni je ovaj dan jako značajan jer ceo svet obrati pažnju na nas, naš problem i borbu. Svi se nadamo da će pravog leka uskoro biti, onog koji bi doveo do izlečenja, a do tada živimo i trudimo se da budemo što zdraviji i funkcionalniji”, kazao je za City Smart radio.

Priseća se kako se pre 12 godina suočio sa tim da će nadalje živeti sa ovom bolešću.

“Počelo je 2009. godine, kada se pojavila magla na levom oku. Nakon magnetne rezonance, utvrđeno je da je multipla skleroza. Kako su godine prolazile, simptomi su se nizali. Od psihičkih problema, preko utrnulosti i žarenja desne noge, duplih slika, problema sa ravnotežom i hodom. Lekovi koji usporavaju bolest su dostupni, a sada stižu i lekovi nove generacije, koji će, nadam se, dati bolje rezultate”, optimističan je Mitić.

Iako mu je bilo teško da ponovo stane na noge, kako je bolest brzo napredovala, a stvari koje je voleo da radi, kao što su sviranje gitare i pisanje postali vremenom sve teži, nije se predavao. Kaže da barijere nužno ne postoje ukoliko ih samo društvo ne stvara.

“Potrebno nam je samo dovoljno razumevanja, tolerancije i pažnje”, poručuje Mitić.

Iz Društva multiple skleroze Srbije najavljuju da će od juna 2021. godine više pacijenata dobijati terapiju.

“Broj pacijenata obolelih od multiple skleroze, koji dobijaju terapiju o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO), od juna meseca 2021. biće povećan, pa će umesto 2.500, terapiju dobijati 3.500 pacijenata kako lekove umerene efektivnosti prve generacije, tako i visoko efektivnu – najsavremeniju terapiju“, saopštilo je Društvo multiple skleroze Srbije.

MS je najčešća neurološka bolest mladih ljudi. Ona je hronična, progresivna bolest centralnog nervnog sistema, nepoznatog uzroka, koja predstavlja netraumatsko onesposobljavajuće oboljenje mladih odraslih osoba, navodi se u priručniku za obolele i njihove porodice.

Terapijom je moguće usporiti njeno delovanje, dok je ranijih godina važila za težak invaliditet.

U svetu postoji 15 originalnih registrovanih lekova za lečenje multiple skleroze, dok je u Srbiji terapija dostupna za samo 20 odsto obolelih od MS-a, jer su lekovi izuzetno skupi.

Odlučni da se o ovoj bolesti što više zna, MS Platforma Srbije aktivno radi na informisanju javnosti i obolelih, zagovara dostupnost lekova za sve obolele, kao i transparentnost u dodeljivanju lekova.

Marija Jevremčević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Men I Trust
Za 3 minuta

Tailwhip

Men I Trust
Florence And The Machine
Za 6 minuta

Hunger

Florence And The Machine
Jennifer Rush
Za 9 minuta

The Power of Love

Jennifer Rush
Randy Crawford
Za 15 minuta

Holding Back the Years

Randy Crawford
Emeli Sande
Za 20 minuta

Shine

Emeli Sande

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend