Društvo

Svetski dan kosmonautike: dan kada je Jurij Gagarin poleteo u svemir

Foto: ilustracija
Na današnji dan, 12. aprila 1961. godine, s kosmodroma "Bajkonur" izveden je prvi let u kosmos. Pre tačno 60 godina prvi kosmonaut Jurij Aleksejevič Gagarin poleteo je u svemir letelicom "Vostok" i obišao Zemlju za 108 minuta. Ovaj dan je počeo da se obeležava kao Dan kosmonautike u Sovjetskom Savezu od 1962. godine. U svetu taj praznik dobija međunarodno priznanje posle ustanovljenja Svetskog dana avijacije i kosmonautike 1968. godine.

Letelica “Vostok” poletela je u svemir sa kosmodroma Bajkonur u Kazahstanu. Nakon poletanja, Gagarin je obišao zemlju za 108 minuta i zatim sleteo u Saratovsku oblast. Gagarin nije sam upravljao letelicom, već je to bilo automatski. Medicinsko osoblje i konstruktori letelice nisu bili sigurni kako će čovek reagovati na bestežinsko stanje, pa su ručne kontrole bile zaključane.

Gagarin je sleteo daleko od planirane lokacije. I svoje kapsule je iskočio na visini od 7 kilometara iznad regiona Saratov u južnoj Rusiji. Sleteo je na polje gde je ugledao devojčicu sa bakom koje su kopale krompir. U narandžastom kosmonautskom odelu i sa belom kacigom na glavi, dugo se mučio da im objasni da nije strani špijun.

Jurij Gagarin je izabran među hiljadama kandidata za let u svemir. Bio je radnik u čeličani, a prošao je rigorozna testiranja. On i još jedan kandidat, German Titov, pokazali su izuzetnu fizičku i psihičku izdržljivost, ali su komunističke vlasti odabrale Gagarina zbog njegovog skromnog porekla. Nakon prvog leta u kosmos započela je nova era u ljudskoj istoriji, era putovanja u svemir.

Dan kosmonautike se obeležava svuda u svetu, ali je u Rusiji to zaista poseban dan. Na ovaj način Moskva je izvojevala pobedu nad Vašingtonom i prva poslala čoveka u svemir. Ove godine obeležava se i jubilej. Naime, navršilo se tačno 60 godina od prvog leta u kosmos u kome je učestvovao jedan čovek.

Ovim povodom je 9. aprila ruska raketa-nosač “Sojuz-2.1a” sa svemirskom letelicom lansirana na Međunarodnu svemirsku stanicu. Lansiranje je izvedeno uoči 60. godišnjice leta u svemir prvog kosmonauta u svetu Jurija Gagarina, a u njegovu čast svemirska letelica “Sojuz MS-18” dobila je ime “J. A. Gagarin”. Na prednjem delu rakete se nalaze portret kosmonauta i natpis “Godina Gagarina 1961-2021”, a na njenom trupu piše “J. A. Gagarin”.

A kosmonauti su čestitali praznik sa Međunarodne svemirske stanice putem videa. Stotine bespilotnih letelica ukrasile su nebo Velikog Novgoroda postrojivši se u obliku simbola ruskog osvajanja svemira, prenosi televizija “Zvezda”. Sve ostale aktivnost odložene su zbog epidemije koronavirusa.

Katarina Mladenović Đorđević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 28 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 22 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend