Društvo

Tradicionalnim plesom i narodnim kolom maturanti obeležili kraj srednje škole

Plešući uz zvuke kompozicije Johana Štrausa "Slepi miš" na Trgu kralja Milana niški maturanti su se pridružili vršnjacima iz cele Evrope i zajedno proslavili završetak jedne važne životne etape.

Centralnim gradskim trgom nakon dve godine pauze orila se i pesma i igra, a za dobro raspoloženje su se postarali maturanti koji su tradicionalnim plesom proslavili završetak srednje škole, ali i zatvorili poglavlje jednog važnog životnog doba i zakoračili u novo.

Iako ove godine nisu bili obučeni u jednake majice niti imali kišobrane, maturanti su plesali kao jedan uz vešto uvežbanu koreografiju, a na njihovim licima se čitala radost, ali i izvesna doza nostalgije koja dolazi sa osećajem da su se poslednji put okupili svi zajedno na jednom mestu.

“Osećam nostalgiju jer smo po poslednji put svi zajedno. Bilo je divno na plesu. Ovo je momenat koji se pamti”, kazala je Jelena Stefanović, maturantkinja Prve niške gimnazije “Stevan Sremac”.

Još jedna maturantkinja sa kojom smo razgovarali kaže da je lepo što je nakon dve godine pauze izazvane korona virusom njihova generacija dobila priliku da zapleše na Trgu i u novi život sa sobom ponese jedno lepo sećanje.

Maturanti su nakon tradicionalnog plesa zaigrali kolo, na opšte oduševljenje roditelja, nastavnika i građana, a potom se žurka nastavila dok su bine odzvanjali zvuci roka.

Organizatori događaja su plesni klub o18 iz Niša i La luna iz Jagodine, a pokrovitelj ovogodišnje manifestacije je Grad Niš.

Podsetimo, Manifestacija pod nazivom “European Quadrille Dance Festival” ili Maturantski ples u Srbiji se obeležava od 2005. godine. Niš se priključio dve godine kasnije, a za njih i drugi gradovi.

Tradicija nalaže da svi maturanti plešu istu koreografiju, a muzika se najčešće emituje preko satelitskog radija i svi evropski gradovi plešu u isto vreme tačno u podne sa namerom da obore Ginisov rekord kao najveći simultani ples u svetu.

Rekord je poslednji put oboren  2011. god. kada je istovremeno plesalo 33.202 plesača.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 47 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 44 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 40 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 36 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend