Društvo

Tri godine u mraku i pored plaćenih računa

foto: M.J.
U porodičnoj kući Milunke i Stojadina Mitića vlada mrkli mrak već tri godine. Iako bi posle svega što su uradili u životu, naši stariji sugrađani trebalo da žive rasterećenije, oni u osmoj deceniji "vode rat" sa Elektrodistribucijom Srbije. Struja im je isključena, kako kažu, greškom, ali tu grešku nikako da isprave nadležni organi. Obraćali su se svima i kucali na mnoga vrata, pa je njhova molba stigla i do kabineta predsednika Srbije - sve je bilo bezuspešno. Zbog duga je Stojadin nudio i bubreg, jer nije više imao odakle da ga isplati.

Živeti bez struje je gotovo nezamislivo, a ako ste u godinama kao ovaj bračni par onda je još teže. Polivanje prethodno zagrejanom vodom na šporetu, čitanje uz sveću i obavljanje svih drugih poslova bez svetla gotovo je nepodnošljivo. Povrh svega, Milunka je hronični astmatičar i mora da prima terapiju, a nema gde da uključi inhalator. Pre nekoliko dana udali su ćerku jedinicu i tada zamolili komšije da im pozajme struju da mogu da se spreme za venčanje.

„Ne znam kako sam još uvek živa. Nekad sebe samo to pitam“, uz uzdah kaže Milunka.

Priča ove porodice počinje ranije,  2013. godine kada su zbog dugovanja potpisali model za odloženo plaćanje, odnosno reprogram duga.

„Mi smo imali dugovanje od 2005. godine do 2013. godine, kada je bio dug sa kamatom 374.925 dinara. Kada su doneli 2013. godine reprogram duga i kada je mogao da se otplaćuje taj dug, napravio sam sa njima ugovor kako bih ga isplatio u ratama. Otpisali su neku kamatu i ja sam dobio da platim 299.940 dinara“, pokazuje ugovor Stojadin.

Ugovor je potpisan 31. 11. 2013. godine, a već 2. decembra, dva dana nakon potpisivanja došli su da isključe struju.

„Niko nije to znao jer je nama strujomer 50 metara od kuće. Došli su ispred kuće i saopštili nam da su isključili struju. Kada sam im pokazao ugovor o reprogramu vratili su se i uključili struju. Od 2013. godine do 2018. godine smo imali normalno struju i ni dinar duga osim što smo otplaćivali reprogram“, nastavlja Stojadin.

Struju im drugi put isključuju 2018. godine uz obrazloženje da su je neovlašćeno trošili jer nije bilo plombe. Mitići ne znaju kako je do toga došlo, ali sumnjaju da im je prilikom uključenja struje ranije radnici nisu vratili.

U dokumentima se navodi da su više puta isključivani zbog krađe struje – što porodica Mitić negira.

Milunka Mitić nakon toga počinje još jednu borbu. Snalazi se da nekako primi terapiju, dok joj se psihičko zdravlje ozbiljno narušava, što pokazuju i rezultati lekara specijaliste koji navodi da je uzrok njenog lošeg psihičkog stanja konstantna briga zbog isključene struje.

Još jedan razlog zašto ne mogu da im uključe struju, koji navode iz EPS-a je taj što kuća nije legalizovana, ali on pokazuje rešenje kojim se dokazuje da je stan dat na korišćenje.

„Stanovi u tom delu grada su dobijeni na korišćenje od Železnice, pa ne postoji list nepokretnosti koji oni traže. Pitam se kako sam 36 godina imao struju i kako je imaju komšije sada“, u neverici će Stojadin.

Dodaje da njegov dom nije jedini bez struje u tom naselju. Pokrenuta je procedura otkupa stana, ali javio se novi problem jer  čitavo naselje u kome žive nije uknjiženo u Katastru. Dokumentaciju od Železnice ne mogu da dobiju jer se ona, kako kažu, podelila na više preduzeća i sad ne znaju kom preduzeću treba da pripadnu stanovi. U Nišu je, prema rečima Mitića, oko 70 takvih stanova.

Oni su izmirili i dugovanje za navodno neovlašćeno utrošenu energiju u periodu od šest meseci, u iznosu od 177.000 dinara, iako veruju da taj novac nije trebalo da daju jer kažu nisu neovlašćeno trošili. Upravo zbog tog duga je Stojadin i bio rešen da proda bubreg jer više nije imao novca.

„Ranije sam na Fejsbuk profilu objavio da ću prodati bubreg da bih platio struju. Razmišljao sam ozbiljno o tome neko vreme, ali me je ćerka odgovorila i pomogla. Taj dug ustvari i nije naš jer su nas neosnovano optužili da smo krali struju“.

Obraćali su se i Ministarstvu rudarstva i energetike, Distribuciji, tadašnjem gradonačelniku Niša Darku Bulatoviću, kabinetu predsednika Vučića, a oni opet prosledili isto gradonačelniku Niša i saopštili da će im se neko javiti.

„Niti me je ko zvao, niti me je ko obavestio. Pitam se šta dalje“, kaže Mitić.

Pokazuje i dokument iz 2018. gde se navodi da su namirili dugovanje.

„Ja Distribuciji ne dugujem ni dinara. Kad sam tamo pitao kako nemam struju, oni su mi rekli da možda nije prošlo evidenciju. Ako sam ja stvarno dužan, zašto me onda nisu tužili. Samo su vrteli ovako da bi izbegli svoju grešku“.

Nada se da će gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski rešiti da im pomogne.

Zvali su i Železnicu 2019. godine i prema njegovim rečima, dobili su obećanje da će problemi sa kućama i stanovima u celom naselju biti rešeni naredne godine.

„Prošla je 2020. godina korone, sada prolazi i ova, a šta će biti sa svime ne znam“, kaže Stojadin koji i dan danas sedi bez struje i u mraku.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Red Hot Chili Peppers
Pre 4 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
On Air!

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Za 3 minuta

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 6 minuta

1944

Jamala
Joe Cocker
Za 9 minuta

Hard Knocks

Joe Cocker

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend