Društvo

Tržni centri otvoreni, građani iščekuju da se sve vrati u normalu

Danas su posle nekoliko nedelja ponovo otvoreni tržni centri u Srbiji. Gužve ispred šoping centra "Forum" u Nišu nije bilo u prepodnevnim časovima, a anketirani sugrađani kažu da jedva čekaju da sve ponovo krene sa uobičajnim radom.

Iz Kriznog štaba popuštaju sa epidemiološkim merama. Protekle nedelje 5. aprila otvorene su bašte kafića, a od ponedeljka 12. aprila i tržni centri širom Srbije uz poštovanje određenih mera. Iako je negde i očekivano da će biti više naroda na dan ponovnog otvaranja, to se ipak nije desilo. Za sada deluje da se svi oprezno pridržavaju mera, mada ima i onih koji to rade zato što znaju da to tako treba više nego jer veruju da postoji realna opasnost od zaražavanja.

„Već duže vreme čekamo da se otvori sve. Jedva čekam da se sve ukine, mislim da ovo nije toliko opasno koliko je bilo. Svi su skoro preležali koronu i mislim da je virus slabiji nego što je bio“, rekao je naš sugrađanin.

Dodaje da su mere prema njegovom mišljenju prestroge i da mu nije jasno zašto bi teretane radile a kafići ne. Takođe ne razume zašto muzika ne može da se pušta u kafićima.

„Opustili smo se jer je bolje nego ranije. Više izlazimo i idemo na piće. Mislim da je bilo neophodno zatvaranje, ili zatvaranje svega ili ništa. Ovako ne znam da li smo nešto postigli“, prokomentarisala je sugrađanka kojoj je posebno teško palo u početku jer je majka malog deteta.

„U početku nisam izvodila dete, ali sam sada počela svuda da izlazim kada nema gužve, naravno. Ne mogu baš cele godine da budem odsečena od sveta i da ne izvodim dete sa drugom decom. Mora da se živi“, zaključila je.

Sugrađanka koja misli da nije bilo neophodno ovoliko zatezanje mera kaže da su vodili računa  o svemu, ali se nisu opterećivali.

„Ni ranije se nisam plašila tih zabrana, tako da mi sad ovo ništa ne znači. Mere su veoma restriktivne, svako treba da ima svoju odgovornost i da pazi, ali treba pogledati i kako se u svetu radi. Nisam imala koronu niti je imao neko od mojih najbližih. Bitno je da znaš kako da se ponašaš“, re

Devojka koja se bavi muzikom i pevačica je u jednom niškom sastavu kaže da se nije snašla nikako i da čeka vreme kada će sve ponovo biti normalno.

„Uželeli smo se svega. Ne samo tržnih centara nego svega. Ja pevam, pa smo mi muzičari baš nadrljali i nemamo nikakvu zaradu već dosta dugo. Meni se ovo uopšte ne sviđa“, kaže ona. Nada se samo jednom, a to je da uskoro počne da radi.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Soft Cell
Za 0 minuta

Darker Times

Soft Cell
Red Hot Chili Peppers
Za 3 minuta

The Drummer

Red Hot Chili Peppers
Lathums
Za 7 minuta

Say My Name

Lathums
Kings of Convenience
Za 11 minut

Fever

Kings of Convenience
Jamala
Za 14 minuta

1944

Jamala

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend