Društvo

Turizam u Srbiji u usponu i pored pandemije

turizam
I nakon pretrpljenog "udarca"  pandemije koja se na mnoge delatnosti vidno odrazila, turizam u Srbiji sada je na stabilnim nogama, naveo je državni sekretar Žikica Nestorović. "Dani turizma 2021" ovog puta su otvoreni ispred Gradske kuće gde su štandove postavili predstavnici turističkih organizacija iz cele Srbije. Najavljeno je osnivanje jedinstvene regije jugoistične Srbije, a biće održana i konferencija na temu "Prevazilaženja efekata krize" gde će biti uključeni stručnjaci iz ovih sfera.

Međunarodna turistička manifestacija pod nazivom „Dani turizma 2021”  je otvorena pod sloganom  „Biram srcem, biram Srbiju“. Predstavljena su dobra iz različitih gradova, od mesta koja bi trebalo obići širom zemlje, do vinskog turizma, rakije i hrane koji predstavljaju zaštitni znak tog područja, kao i druge turističke potencijale.

Da je pandemija pogodila turizam i turističke radnike rekao je i državni sekretar u Ministarstvu trgovine, turizma i telekomunikacije Žikica Nestorović koji kaže da se iz tog razloga ove godine izdvojilo više novca za turizam.

Žikica Nestorović

„Ministarstvo u svakom slučaju izlazi u susret svim turističkim potencijalima i ponudama“, rekao je i dodao da  je samo za infrastrukturu izdvojeno 152 miliona dinara, a za manifestacije 32 miliona dinara za Niš i okolinu.

Turizam se, kako navodi, oporavlja, a dobra strana je što su mnogi koji ranije nisu letovali na domaćem terenu mogli da istraže svoju zemlju.

„Sam pokazatelj je da je pored 2019. godine, kada je Srbija imala najviše turista, 2021. jedna od boljih godina. Mi smo već došli na 70 odsto od te rekordne 2019. godine. Počeli su građani Srbije da upoznaju našu prelepu zemlju. Najlepše predele u regionu možete videti samo u Srbiji“, izjavio je Nestorović.

Takođe izdvaja da je u Srbiji, što se tiče manifestacija i različitih događaja, najveći izbor za posetioce koji dolaze iz različitih krajeva.

„Posle pandemije koja je svetski turizam oborila na kolena nije lako odabrati pravi način i oporaviti turističku privredu i sve druge vidove koji su u pratećem turizmu. Nadamo se da nas razvoj epidemije neće vratiti na neka veća ograničenja“, izjavila je Vesna Raca, pomoćnica direktora Turističke organizacije Srbije.

Cilj je, kako navode iz TON-a da se turistička organizacija Niša predstavi u najboljem svetlu i pokaže čime sve to raspolaže.

Arheološki park bi prema rečima većnice za turizam Adriane Anastasov mogao da bude otvoren posle dugo godina, a najavljeno je uređenje za sada neimenovanih lokacija. Podsetila je da je u planu otvaranje Beogradske kapije i sređivanje imovinskih odnosa.

Anastasov pojašnjava da bi jedinstvena jugoistočna regija trebalo da ujedini lokalne samouprave u stvaranju jedinstvenog turističkog proizvoda.  Kako za ponudu Srbiji, tako i stranim turistima.

Za sada su za saradnju sa Nišom planirani Leskovac, Sokobanja i Ražanj.

Najavljen je raznolik program. Večeras posetioce u sklopu maniifestacije očekuje koncert niškog benda „Blackberries“, a narednih dana je najavljen nastup grupa „La Campanella“, „Senke“ i drugih lokalnih izvođača.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Toploader
Za 2 minuta

Some Kind of Wonderful

Toploader
Jonny Lang
Za 5 minuta

Lie to Me

Jonny Lang
Rabbitt
Za 9 minuta

Locomotive Breath

Rabbitt
Tom Jones
Za 13 minuta

If He Should Ever Leave You

Tom Jones
Tunel
Za 16 minuta

Volim Sax

Tunel

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend