Društvo

Tvrđavski most zasvetleo u pink boji, Nišlije kažu kič i šund vladaju gradom

Tvrđavski most koji je decenijama bio simbol Niša nakon rekonstrukcije izgleda potpuno drugačije. Staklena ograda još nije postavljena, ali je zato sinoć konstrukcija zasvetlela poput fontane u roze boji.

Od jutros je na društvenim mrežama opet glavna tema Tvrđavski most. Od nekadašnjeg sjaja kakvog je imao, on sada bukvalno svetli i to u boji koja mnoge podseća na rijalitije poput “Parova” i “Zadruge”.

Strepnje čuvenog arhitekte Hadži Ivana Redija su se nažalost ispunile jer je most potpuno izgubio formu. Trg bi, kako je on ranije rekao, trebalo da simboliše Grad, ali je ovaj sada postao bezličan, dok je nekada bio oličenje elegancije. Svetleća fontana i svetleći most kakvih ima po nekim turističkim mestima i hotelima tu su da to potvrde.

Most je bio ponos Nišlija i Nišlijki. Projektovan je krajem pedesetih godina prošlog veka, a delo je ovdašnjeg arhitekte  prof. Jovana Canića.

Hadži Redi podseća da je to bio prvi most te vrste u Jugoslaviji izgrađen od domaćeg čelika, domaćih projektanata i domaćih izvođači. Za ovaj projekat dobio je prestižno priznanje grada Niša ,,Oktobarska nagrada“, koja se dodeljivala za vrhunska ostvarenja povodom Dana grada.

“Mi danas rušimo ogradu mosta, stavljamo nove materijale (siguronosno staklo), za čije održavanje sam vrlo skeptičan, menjamo nivelete, itd. Jednom rečju, eliminišemo njegovo značenje i njegovo istorijsko postojanje. I usmesto da se danas most obnovi (zamene oštećeni delovi), ispeskari i zaštiti, a onda konačno i ofarba, i pusti da živi onako kako ga je moj profesor projektovao i gradio, on je kvazi modernizovan“, rekao je ranije Hadži Ivan Redi.

Komentari su razni, ali mahom negativni. Pokušavaju nezadovljni građani da kroz šalu nadomeste nezadovoljstvo pa je niška grupa In Niš We don’t say zatrpana šaljivim fotografijama sa fotošopiranim Željkom Mitrovićem, kao i članovima rijalitija “Parovi” i mnogim drugim ličnostima sa ružičastog ekrana.

Jedan od šaljivih komentara je i da će ove godine Pantelejski vašar održati  upravo na mostu.

“Most riuiniran. Nesposobni da ga srede. A svetli ružičasto. Dokle bre više trpimo svo ovo iživljavanje. Dokle bre više da nas degradiraju… Nek stave i slike Željka Mitrovića za kompletan utisak”, napisala je jedna Nišlijka.

Saglasna je i druga Nišlijka koja kaže da ne prepoznaje svoj grad.

“Ovo nije moj grad. Da li su toliko mentalni da ispred vekovima stare Tvrđave stave ovu grozotu”, piše ona.

Inače, na rekonstrukciju mosta dugog pedesetak metara se u Nišu čeka već dugo. Počela je krajem juna 2019. godine i prvobitno je trebalo da bude završena za nekoliko meseci. Nedavno je i otvoren sajt šaljivog karaktera “Je l gotov most” gde se upoređuje izgradnja mosta sa mnogim svetskim dostignućima jer su svi rokovi probijeni.

Marija Jevremčević

1 Komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Travis Tritt
Za 0 minuta

Burning Love

Travis Tritt
Pavlov's Dog
Za 3 minuta

Julia

Pavlov's Dog
John Mellencamp
Za 6 minuta

Like a Rolling Stone

John Mellencamp
Taj Mahal
Za 10 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal
Crusaders
Za 14 minuta

Street Life

Crusaders

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend