Društvo

U Jagodini održan skup podrške ženama i devojčicama uz poruku da nisu same

Foto: Marija Jevremčević
Na centralnom gradskom Trgu u Jagodini održan je skup podrške ženama i devojčicama, potencijalnim žrtvama trgovine ljudima. Veliki broj predstavnica ženskih organizacija, među kojima i Centar za devojke iz Niša, kao i samostalnih aktivistkinja i aktivista, podržao je skup, a neke od poruka na tranparentima bile su: "Niste same", "Stop trgovini ljudima" i "Nema nedodirljivih".

Ovo je prva akcija te vrste u Jagodini od kad je potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, obavestila javnost da je prvi čovek Jagodine Dragan Marković Palma, organizovao žurke na kojima su podvođene žene i devojčice.

Tina Piskulidis iz Astre smatra da su se dešavanja u Jagodini svela na političku aferu i da društvo zauzima strane zaboravljajući pritom na žrtve koje su ostale uskraćene da saznaju kakva su njihova prava.

“Po zakonu Republike Srbije garantovana su im prava i pomoć bez obzira na to da li su spremne da učestvuju u istražnom i sudskom postupku, kao i to da li su institucije potvrdile njihov status žrtve” ističe. Dodaje da i potencijalne  žrtve imaju pravo na medicinsku i psihološku pomoć i pravnu podršku. Takođe postoji mogućnost alternativnog smeštaja koji pružaju specijalizovane organizacije poput “Astre”.

Piskulidis je istakla da je veoma važno da znamo da devojčice koje su bile maloletne dok se to dešavalo po zakonima Republike Srbije, nisu mogle da učestvuju u organizovanoj prostituciji. “To nije prostitucija već je trgovina ljudima, jer osobe mlađe od 18 godina ne mogu da donesu informisanu odluku da se bave seksulanim radom”, kazala je ona.

“Ukoliko su navodi svedoka tačni, kao i indicije koje pokazuje ovaj slučaj, da je bilo uslovljavanja različite vrste kada su odrasle osobe u pitanju”, ističe Piskulidis, “delo sadrži elemente organizovanog kriminala”. Objašnjava da u tom slučaju njime treba da se bavi Republično javno tužilaštvo kako bi slučaj izmestilo Specijalizovanom sudu za organizovani kriminal u Beogradu.

O tome je govorila i Tanja Ignjatović.  Ona je kazala da institucije moraju da rade svoj posao i da zaštite svedoke i žrtve, ali isto tako da obaveste javnost dokle se stiglo u slučaju. “Javnost ima pravo i treba da zna i ne sme da bude uznemirena time što svakog dana gleda  u Narodnoj skupštini: zloupotrebu javnog servisa i prostora i poslaničkog imuniteta”, ističe Ignjatovićeva. Dodaje da se isto čini na privatnim televizijama sa nacionalnom frekvencijom.

“To ne može da bude jedina informaciju koju mi o ovom i drugim slučajevima imamo. Od početka godine smo imali najmanje četiri afere seksualnog uznemiravanja i nasilja. To ne može da bude informacija za sve žene, devojčice i građane bez obzira da li mi imamo ili nemamo nekoga svoga pogođenog ovim”, napominje Ignjatovićeva.

Aida Ćorović, aktivistkinja, ističe da su došle u Jagodinu da podrže sve žene i da kažu da nisu same. Objašnjava da se u protesklih trideset godina koliko se bavi aktivizmom “Rat sa frontova preselio u naše kuće, u naše ulice , u naše domove, pa su neki silni mušraci u nedostaku prostora gde bi mogli da se tuku, počeli da tuku svoje žene, tuđe ćerke, sugrađanke i da ih zlostavljaju na različite načine.”  Ističe da kao društvo ne možemo da dozvolimo tako nešto i da moramo da pokažemo da niko nije iznad zakona.

Pored brojnih organizacija i pojedinaca, Nezavisnu žensku grupu podržale su i Marija Lukić i Danijela Štajnfeld.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 26 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 23 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 19 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 15 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend