Društvo

U Nišu trenutno nema krvne grupe koja je u deficitu

Foto: Pixabay
U prostorijama Crvenog krsta organizovana je akcija dobrovoljno davanja krvi. Iz Zavoda za transfuziju kažu da u Nišu trenutno nema nijedne krvne grupe koja u deficitu i da pacijenti ne čekaju na krv.

„Kad god sam u mogućnosti i trudim se da izdvojim vreme i odazovem se ovakvim akcijama, jer nekome mogu da pomognem ili spasim život“, kaže Aleksandra Obradović, davalac.

Kada je reč o zalihama krvi u Nišu, iz Zavoda za transfuziju krvi kažu da su dobro snadbeveni i da pacijenti kojima je potrebna krv ne čekaju na istu.

„Zahvaljujući redovnim akcijama mi smo dobro snabdeveni i u ovom trenutku krvi ima dovoljno. Krv čeka pacijente, a ne obrnuto“, kaže doktorka Sanja Živković Đorđević, iz Zavoda za transfuziju krvi i dodaje da trenutno nema nijedne krve grupe koja je u deficitu.

Ona objašnjava da građane muči nedoumica da li mogu da daju krv ako su primili vakcinu ili su preležali kovid.  „Davalac može dati krv 14 dana od primanja bilo koje doze Sinfofarm vakcine, dok kod Fajzerove vakcine nema perioda čekanja od vakcinisanja do davanja“, kaže doktorka.

Ona ističe da je nakon preležanog kovida propisano da davalac  može dati krv nakon dve nedelje od ozdrvaljenja, ali je to odluka koju treba da donese uz konsultaciju sa lekarom.

Ovo nije jedina akcija dobrovoljnog davanja krvi koju ove nedelje oranizuje Crveni krst, akcija dobrovoljnog davanja krvi  odvija se i na niškim fakultetima i u Medicinskoj školi.

Podssetimo davaoci mogu biti zdrave osobe od 18 do 65 godina starosti.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tunel
Za 2 minuta

Volim Sax

Tunel
Galija
Za 9 minuta

Burna Pijana Noc

Galija
Peter Gabriel
Za 13 minuta

Sledge Hammer

Peter Gabriel
Paul Mccartney
Za 17 minuta

Live And Let Die

Paul Mccartney
Kovacs
Za 20 minuta

Love Parasite

Kovacs

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend