Društvo

U Nišu ubuduće na raspolaganju mesto za brže završavanje dokumentacije

Image by aymane jdidi from Pixabay
Dobijanje dokumenata od sada bi trebalo da bude lakše i jednostavnije jer će u zgradi Gradske uprave, u prostoru uslužnog centra građanima u narednom periodu na usluzi biti Jedinstveno upravno mesto gde će moći da izvade dokumentaciju bez nepotrebno dugog čekanja na šalteru, najavili su predstavnici vlasti.

Prema najavama ministarke državne uprave i lokalne samouprave Marije Obradović građani i građanke Niša će imati olakšice u smislu podnošenja i završavanja dokumentacije bez nervoze i stresa.

Ministarka Obradović je nakon obilaska Gradske uprave, u kojoj se nalaze prostorije budućeg potpuno redizajniranog, softverski opremljenog i modernizovanog Jedinstvenog upravnog mesta, izjavila da su Niš i Gradska uprava jedna od najboljih u Srbiji, kako po svojoj posvećenosti i obimu usluga koje pružaju građanima, tako i po broju aplikacija za različite projekte koji se finansiraju iz budžetskih sredstava Ministarstva.

Za otvaranje JUM u Nišu je izdvojeno 5 miliona dinara, uz obavezno kofinansiranje grada od 500 hiljada dinara.

Taj iznos, kako je navela,  nije dovoljan, ali planiranim fondom za otvaranje JUM za ovu godinu Ministarstvo raspolaže samo sa 40 miliona dinara, što je, kako je istakla, skromna cifra i poručila da za narednu godinu ovaj iznos mora biti viši, jer ova sredstva nisu dovoljna za modernizaciju i za tempo kojim Srbija želi da ide napred.

“JUM je u Srbiji i osmišljen tako, da uštedi vreme, novac, da građani budu zadovoljni svojim gradskim i opštinskim upravama. Pored novca koji smo izdvojili Ministarstvo u saradnji sa jedinicama lokalne samouprave radi i na stalnoj edukaciji službenika, jer suština reforme javne uprave jeste da građani na jednom šalteru, uz ljubaznog službenika, završe svoj posao i budu zadovoljni. To se danas ne događa svuda u Srbiji i to treba da premenimo. Gradska i opštinska uprava je prvi kontakt države i građana i zato je posao i Ministarstva, ali i rukovodilaca na lokalu da promenimo način ponašanja zaposlenih u upravama prema građanima“, zaključila je Obradović.

Ona je u pratnji državnog sekretara Stevana Gligorina, zajedno sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski posetila i romsko naselje Beograd mahala, a tom prilikom je podeljeno  500 higijenskih porodičnih paketa, koji treba da pomognu najugroženijim kategorijama u društvu u borbi protiv Kovid 19 virusa.

Podela higijenskih porodičnih paketa je deo projekta koje Ministarstvo sprovodi u saradnji sa Crvenim Krstom Srbije, GIZ-o, Fondacijom za otvoreno društvo, SGKO i UNHCR-om u Srbiji, tokom koje će se podeliti preko 12.000 paketa, u 179 podstandardnih naselja, u 29 gradova i opština u Srbiji

Niš treći po broju vakcinisanih u Srbiji

Niš je nakon Beograda i Priboja treći grad u Srbiji po broju vakcinisanih građana sa procentom od 56,5 odsto.

Obradović je poručila da iako Niš ima odličan rezultat, mesta za opuštanje nema, jer će samo 70 odsto vakcinisanih građana obezbediti da se ponašamo relaksirano.

„Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave pomaže organizaciju vakcinacije širom Srbije i zahvaljujući naporima predsednika države i Vlade Republike Srbije, kao i Ministarstvu zdravlja, Srbija je jedan od lidera u vakcinaciji. Od svega što smo postigli ne smemo i nećemo odustati sve dok u svetu ne bude proglašena pobeda nad koronom“, poručila je Obradović.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 52 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 49 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 46 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 41 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend