Društvo Kultura

U planu izgradnja spomenika Stefanu Nemanji u Nišu

Foto: City Smart
Posle Beograda, i Grad Niš mogao bi da dobije spomenik Stefanu Nemanji. To je deo inicijative o kojoj su predsednik Udruženja stvaralaca Niša "Car Konstantin" Novica S. Ranđelović i predsednik Udruženja "PROMO IbiNT" Bratislav Milovanović razgovarali sa Bobanom Džunićem, predsednikom Skupštine Grada Niša. Pored tog spomenika, u planu je izgradnja spomenika Nikoli Tesli i Naisi.

Ranđelović i Milovanović su Džuniću podneli tri inicijative. Prema prvoj zahtevaju postavljanje statuete Naise u rečnom koritu Nišave. Druga podrazumeva postavljanje spomenika Stefanu Nemanji u hramu, odnosno porti, Pantelejske crkve. Treća inicijativa je podizanje spomenika Nikoli Tesli ispred Naučno-tehnološkog parka u Nišu, o čemu su već ranije govorili.

Kada je reč o postavljanju spomenika Stefanu Nemanji, Ranđelović je rekao da je ideja verovatno starija od beogradske. Smatra da bi spomenik svakako trebalo da bude manji i jeftiniji, a dogovor je već postignut sa Eparhijom niškom. Kako je istakao, urađena je reprezentativna maketa. Do potencijalnog idejnog rešenja bi se došlo na javnom konkursu.

„Mi smo u ranijem periodu pokrenili inicijativu za podizanje statue Naise u rečnom koritu Nišave, kao jedne svetske atrakcije po kojoj bi Niš bio poznat. To bi bilo poput Ćele kule, koja je takođe svetska atrakcija. Sada smo u prilici da obnovimo tu inicijativu, da krenemo u realizaciju“, kazao je Novica Ranđelović. Dodao je da kao udruženje praktikuju formiranje stručnih ekspertskih timova koji bi pomogli u ovim građanskim inicijativama.

Spomenik Nikoli Tesli trebalo bi da bude postavljen ispred Naučno-tehnološkog parka, a akteri ovog razgovora slažu se da ne postoji bolje mesto. Bratislav Milovanović smatra da je ovo idealan način da se obeleži 165 godina od rođenja Nikole Tesle.

„Zašto baš Naučno tehnološki park? Zato što je to integralni deo kompleksa tehničkih fakulteta i visoke tehničke škole. Tu je i nekoliko sredjih tehničkih škola, kao i studentski dom. Jednom takvom čoveku kao što je Tesla pravo je mesto upravo u ovom kompleksu“, naglasio je Milovanović. On je dodao da se na svakih pet godina obeležava ono što je Nikola Tesla stvorio, kroz naučne konferencije, časopise i izložbe.

Ipak, da bi do ovoga svega došlo, treba da se izmeni odluka o podizanju i održavanju spomenika i spomen obeležja na teritoriji Grada Niša. Ta odluka je na snazi od 2015. godine, objasnio je Džunić, a treba da bude usaglašena sa stavom Ministarstva kulture.

„Ja obećavam da ćemo za narednu sednicu Skupštine Grada imati izmenu ove odluke. Očekujem da već u narednoj godini kroz budžet grada predvidimo i sagledamo izgradnju bar jednog od ova tri spomenika“, rekao je Džunić. On je podvukao da očekuje da se jave dobrotvori i ktitori koji bi pomogli u izgradnji. Naveo je da se svi zainteresovani mogu javiti njemu lično.

Ovaj susret organizovan je povodom desete godišnjice rada Udruženja i pokretanja više građanskih inicijativa i Udruženja „PROMO IbiNT“. Tom prilikom, Ranđelović i Milovanović su Džuniću uručili počasni primerak Enciklopedije „Znamenite ličnosti Niša“.

Katarina Mladenović Đorđević

3 Komentara

Kliknite ovde da biste komentarisali

  • Koliko je meseci prošlo kako sam poslala zahtev predsedniku Skupštine da postave humanitarnu kutiju koju bi oni, zaposleni, punili.. Odgovora nema. Nisam mu više važna za koji politički poen. Gradite svoje spomenike, mi ćemo sahranjivati i bez njih 🙁

    • Pisao sam ja ĐUNIĆU, ali nema on vremena da odgovori. Pitam se da li uopšte i čita šta mu je napisano. Sitna smo mi boranija za njega ili možda ne zna da piše pa je opravdano što odgovora nema.

  • Hoće li spomenik Stefanu Nemanji biti postavljen sa mačem ili krstom u ruci? Bolje da bude podignut spomenik kao Simeonu (monaško ime Stefana Nemanje)sa krstom.

Trenutno na radiju

Weeknd
Za 0 minuta

Is There Someone Else

Weeknd
Ibibio Sound Machine
Za 3 minuta

17 18 19

Ibibio Sound Machine
Pink
Za 6 minuta

'cuz I Can

Pink
Ana Oxa
Za 10 minuta

Donna Con Te

Ana Oxa
Secret Service
Za 14 minuta

Flash in the Night

Secret Service

Amber Alert

City Smart Club

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend