Društvo

U Romskom kulturnom centru otvoreno Svratište za decu ulice

Foto: Pixabay
U Romskom kulturnom centru otvoreno je Svratište za decu ulice. Svratište će raditi u narednih 10 meseci, nakon čega bi trebalo da postane trajna usluga u "Mari". Uslugu Svratišta trenutno koristi 19 dece.

U Svratište dolaze i romska i neromska deca, kao i deca ulice, ali i ona koja potiču  iz ekonomski ugroženih porodica.

“Želimo da sklonimo decu sa ulice i damo im svakodnevnu psiho-socijalnu podršku. Ponedeljkom, četvrtkom i petkom, aistenti im pomažu pri učenju kako bi se što pre ponovo uključila u obrazovni sistem, dok utorkom i sredom sa njima rade volonteri iz Centra za porodični smeštaj,” kazao je direktor Romskog kulturnog centra, Svetislav Jovanović.

Jovanović objašnjava da pored rada sa decom, rade sa porodicama iz kojih deca dolaze. “Radimo i sa porodicama iz kojih deca dolaze, da i njih ojačamo, da ih zaposlimo i stambeno zbrinemo i tim putem obezbedimo da se deca vrate u porodice”, kazao je sagovornik.

Prema njegovim rečima, Svratište je otvoreno zahvaljujući projektu “Na putu ka svratištu“ koji Romski kulturni centar realizuje uz pomoć programa Svis pro, Udruženja “Otvoreni klub“ i Romskog udruženja “Cvetno sunce“.

“Projektom je predviđeno da svratište radi 10 meseci, ali nadamo se da će nakon Nove godine preći u nadležnost grada i nastaviti da radi kao trajna usluga koja će se finansirati iz budžeta grada”, istakao je Jovanović.

On je kazao da je svratište dobilo neophodnu opremu, četiri kompjutera i televizor, ali se radi na tome da se dodatno opremi, kako bi deci bilo privlačno da dođu, jer će moći i da se igraju i da uče, ali i da “nešto pojedu i popiju”.

Zamenica gradonačelnice, Dušica Davidović ističe da je prioritet grada da svratište postane trajna usluga, posredstvom Centra “Mara”.

“Grad je obezbedio sredstva za tu namenu i imamo edukovane ljude koji će pružati ovu uslugu zajedno sa Romskim kulturnim centrom i Centrom za porodični smeštaj. Zbog uvođenja te usluge neće biti dodatnog zapošljavanja u “Mari”, nagrasila je Davidović.

Podsetimo Svartište za decu ulice u Nišu, postalo je od 2009. do 2014. i u tom periodu je kroz njega prošlo oko 250 romske dece.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 52 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 48 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 45 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 41 minut

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend