Društvo

U Zoo kutku otvoren stacionarni prostor za smeštaj zbrinutih životinja

Otvoren je stacionarni centar za smeštaj zbrinutih životinja u Zoo kutku u Kamenici. Novi prostor će volonterima omogućiti da lakše i brže zbrinu napuštene i povređene životinje, a veterinarima da u sterilnim uslovima obave hitne intervencije.

„Adaptacija stacioniranog prostora za prihvat životinja olakšaće voloterima da adekvantno zbrinu napuštene i povređene životinje i pruže im svu neophodnu negu pre udomljavanja ili vraćanja u prirodu“, kazao je Dušan Stojanović, predsednik Udružeja „Zoo planet“.

Stojanović objašnjava da je prihvatni centar značajan i zbog toga što spasene životinje imaju gde da borave i budu u karantinu do veterinarske intervencije ukoliko im je potrebna, i potpunog oporavka nakon čega se vraćaju u svoje prirodno stanište ili im se pronalazi dom.

Dodaje da će i veterinarima biti lakše da pruže prvu pomoć životinjama ukoliko je potrebno, pregledaju ih ili urade neku lakšu intervenciju u sterilnim uslovima i Zoo kutku.

„S obzirom da  mi delujemo u jugoistočnom delu Srbije, sve životinje koje dođu ovde kod nas biće smeštene 21 dan što je period  karantina pre nego što odlaze u stalni  prostor za život ili bivaju vraćene u prirodno stanište zavisno od životinjske vrste i ozbiljnosti povrede.

Kako bi se stvorili što povoljniji uslovi za prihvat napuštenih i povređenih divljih životinja pomoć je pružila i inicijativa mladih „Solarni azil“ zajedno niškom učeničkom kompanijom „Ekolim“ koja je izradila solarni panel za dogrevanje stacionara.

„Ovo je jedan od primera saradnje mladih i organizacija ovog tipa,a potrebno je da ih u budućnosti bude još mnogo više“, ističe Mina Parabucki jedna od organizatora inicijative „Solarni azil“.

Solarni panel izrađen od recikliranih limenki, doprineće smanjenju potrošnje električne energije, a životinjama koje borave u stacionaru pružiti toplotu.

Stacinarni prostor u Zoo kutku adaptiran je zahvaljujući projektu „Tvoje mesto u Srbiji“, koji su podržali USAID, NKSD i ORCA.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 44 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 41 minut

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 38 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend