Društvo

Učenici ETŠ “Mija Stanimirović” na gejming turniru sakupili 70.000 dinara za Nataliju

Prošlogodišnji turnir Foto: Marija Milojković Veljković
Učenički parlament ETŠ "Mija Stanimirović" organizovao je humanitrni turnir u gejmingu na kom je sakupljeno 70.000 dinara za učenicu Nataliju Bašović i njenu mlađu sestru Ivu koje boluju od Fridrihove ataksije. Na dan škole, 31. maja, pobednici turnira uručili su sakupljeni iznos Nataliji.

“Dirnuta sam njihovim postupkom. Puno mi je srce jer su moji drugovi i drugarice mene setili”, kazala je Natalija Bašović. Dodaje da je oduševljena samim pristupom i idejom da se mladima približi humanitarni rad kroz nešto njima blisko.

Istog dana uručene su nagrade pobednicima turnira u Gejmingu koji je odžan pre dva vikenda. “Svesni popularnosti koju igranje kompijuterskih igrica ima među našim učenicima nadamo se da će turnir u gejmingu prerasti u tradicionalni”, kažu u školi i dodaju da se nadaju da će inicijativa koju su  učenici pokrenuli u oblasti e-sporta zaživeti kao vid okupljanja, druženja, ali pre svega povezivanja svih učenika širom zemlje.

Tim “Megamajmuni” Foto: Marija Milojković Veljković

Učesnici turnira odmerili su snage u dve igrice CS:GO i LOL. Na turniru je učestvovalo  20 timova, odnosno 115 igrača. Svaki tim je činilo 5-oro učesnika i jedan zamenski igrač.  Na turniru su učestvovali timovi iz cele Srbije.

Sakupljeno je 70.000 dinara. Deo novca, 20.000 sakupljen je od kotizacije koja je iznosila 1000 dinara po timu, ili 200 po igraču, dok je 50.000 sakupljeno iz donacija. Gejming turnir organizovali su: Rastko Đorđević, Petar Stošić, Petar Bejić, Martin Mitrović i Mihajlo Miladinović.

Pobedu na turniru, u obe igrice odneli su niški srednjoškolci. U igri CS:GO pobedu je odneo tim “Megamajmuna”, koji su činili učenici Gimnazije “Svetozar Marković”, dok su se u igrici LOL najbolje pokazali učenici ETŠ “Mija Stanimirović” koji su činili tim “Generalno”. Nagrade je obezbedio E-shark iz Hrvatske, a dobitnici su mogli da izaberu između gejmerskih slušalica i miševa.

Natalija i Iva Bašović boluju od Fridrajhove ataksije, genetske bolesti koja pogađa nervni sistem i srce. Glavni neurološki simptomi uključuju slabost mišića i ataksiju, gubitak ravnoteže i kordinaciju pokreta. Njima je neophodna terapija matičnim ćelijama u Ukrajini, kako bi im se poboljšalo opšte stanje organizma, srca i kvalitet života. Terapija košta 10.000 EUR po osobi i suma pokriva terapiju za celu godinu, a devojčicama nedostaje još 6.000 EUR.

Podsetimo učenici ETŠ “Mija Stanimirović” do sada su organizovali dva humanitarna bazara, za sestre Bašović. Povodom 8. marta kada je sakupljeno 130.000 dinara, potom još jedan u susret Uskrsu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 14 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 11 minut

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 7 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 3 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend