Društvo Otvoreni radio za otvoreno društvo

Učenici ETŠ “Mija Stanimirović” sakupljaju elektronski otpad da pomognu drugarici

Učenici ETŠ "Mija Stanimirović" organizovali su akcija prikupljanja elektornoskog otpada. Novac od prodaje elektronskih uređaja koji se ne više ne koriste biće uplaćen na račun sestara Natalije i Ive Bašović koje boluju od Fridrihove ataksije. Akcija traje do 16h.

“Elektronski otpad je jako opasan po  životnu sredinu i to je razlog da danas pozovemo decu i njihove roditelje da donesuo ono što im smeta u podrumima i kućama, da na adekvatan način odložimo i recikliramo otpad”, ističe direktor škole Aleksandar Stevanović. Dodaje da je ponosan na svoje učenike koji su više puta pokazali humanost na delu.

Elektronski otpad koji  sakupljen u okviru današnje akcije otkupiće firma E-reciklaža. “Novac prikupljen od prodaje elektronskog otpada biće doniran za lečenje naše drugarice Natalije”, kazao je Dušan Đurđanović učenik II/6. Ističe da bi voleo da se što više ljudi odazove akciji kako bi sakupili što više novca i pomogli drugarici da ozdravi.

Natalija koja je i sama prisustvovala akciji bila je dirnuta gestom svojih drugova. Iako su joj u jednom momentu ponestale reči, njen osmeh je govorio mnogo više.

Na terenu smo zatekli učenike, ali i naše sugrađane koji su se rado odazvali akciji. “Supruga je čula da se u školi danas organizuje akcija prikupljanja elektronskog otpada. Mi smo sticajem okolnosti imali pokvareni zamrzivač i odlučili da ga doniramo i na taj način pomognemo akciju”, kazao je jedan Nišlija. Dodaje da je ovo najlepši način odlaganja elektronskog otpada, jer ima humani cilj.

Akcija je organizovana u okviru Zelene nedelje, sa ciljem da se poveća svest o ekologiji i očuvanju životne sredine.

Podsetimo učenici ETŠ “Mija Stanimirović” nedavno su preko Učeničkog parlamenta organizovali  turnir u gejmigu i tom prilikom sakupili 70.000 dinara. Sav prihod od turira uplaćen je na račun sestara Bašović. Srednjoškolci su od početka godine organizovali i dva humanitarna bazara, povodom 8. marta kada je sakupljeno 130.000 dinara, potom još jedan u susret Uskrsu.

“Otvoreni radio za otvoreno društvo” se realizuje u okviru projekta Vlade Švajcarske „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT”, čiji je cilj aktivno građansko društvo u kome građani više učestvuju u procesu donošenja odluka, naročito na lokalnom nivou. ACT sprovode dve nevladine organizacije: Helvetas Swiss Intercooperation i Građanske inicijative.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Tash Sultana
On Air!

Greed

Tash Sultana
Honne
Za 3 minuta

What Would You Do (feat. Pink Sweat)

Honne
Kawala
Za 6 minuta

Angry Man

Kawala
Rocketman
Za 9 minuta

Saturday Night's Alright

Rocketman
Bon Jovi
Za 12 minuta

Janie, Dont Take Your Love to Town

Bon Jovi

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend