Društvo

Učenici osmislili sajt za pomoć siromašnima

Foto: Nova Forte
U svetu se hrana baca u velikim količinama, kako iz prehrambenih objekata, restorana, ali i domova. Ironija je što siromašnih i gladnih ima mnogo. Želeći da reše problem bacanja viška hrane, ali i da pomognu onima kojima je pomoć najpotrebnija, učenici niške Gimnazije "Bora Stanković", došli su na ideju da naprave sajt kako bi omogućili da cene peciva budu pristupačnije za siromašne.

Podstaknuti globalnim problemom siromaštva,  koje je samo pojačano usled pandemije, mladi preduzetnici osmislili su sajt pod nazivom „Nova forte“ pomoću kojeg će pekare svakodnevno moći da oglašavaju podatke o neprodatim proizvodima i da ih prodaju po znatno nižoj ceni.

„Shvatili smo koliko je zapravo veliki problem bacanja hrane, kako na lokalnom prostoru, tako i na teritorijama celog sveta. To je zaista jedan globalan problem. Takođe smo shvatili da je usled pandemije koronavirusa došlo do smanjenih novčanih prihoda, gde je veći broj stanovništva socijalno ugrožen“, kaže Lara Tajem, direktorka kompanije „Nova forte“ za City Smart radio.

Dodaje da su na taj način pokušali da reše problem bacanja hrane, ali i pristupačnosti za siromašne.

Foto: Nova forte

„Naša kompanija vrši dvojaku uslugu. U prvih pola sata će biti prikazani proizvodi  na našem sajtu koji nisu više u prodaji u pekarama ali su još uvek sveži“.

Plan je, kako ističe, da pekare peciva i proizvode koji u toku dana ne budu prodale, a koji su sveži, slikaju i pošalju na njihov sajt. Takođe, ideja je i da postave pultove sa hranom na vidljivim lokacijama u Nišu, odakle će korisnici moći da kupe rezervisanu hranu.

„Cene će biti od 40 do 60 odsto niže nego na realnom tržištu. Mi treba da ih prikažemo na sajtu, uz sliku i naziv. Kupci mogu i da pecivo rezervišu, a zatim da dođu do pulta i uzmu ga po nižoj ceni“, objašnjava Lara.

Iako tek učenici prvog razreda srednje škole, oni su vrlo ambiciozni i željni da pomognu svojoj zajednici. Za sada su, kako kažu, zadovoljni reakcijama. Već su sklopili ugovor sa lancem pekara „Ivko“, a u planu je i saradnja sa Gradom.

Predstavnici „Nove Forte“ su Jovana Tešanović – direktorka marketinga, Strahinja Todoroski – direktor proizvodnje, Jana Nikolić – direktor finansija,Milica Stojanović – generalni direktor i Lara Tajem – direktor komunikacije i odnosa sa javnošću.

„Moram da priznam da nije bilo teško, ali je bilo izazovno, a mi volimo izazove. Započeti svoj biznis ili kompaniju nije teško zato što naša škola i ovo „Takmičenje učeničkih kompanije“  pruža mogućnost da sve ideje koje imamo realizujemo. Potrebna je samo želja, volja i dobar rad“, zaključila je Lara Tajem.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Carpenters
Za 0 minuta

This Masquerade

Carpenters
Bill Withers
Za 4 minuta

Ain't No Sunshine

Bill Withers
Cornelius Brothers & Sister Rose
Za 6 minuta

Too Late to Turn Back Now

Cornelius Brothers & Sister Rose
Zoster
Za 10 minuta

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster
London Grammar
Za 13 minuta

How Does it Feel

London Grammar

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend