Društvo

Udruženja za zaštitu životinja traže primenu Zakona o dobrobiti životinja

Ljubitelji i članovi brojnih udruženja za zaštitu životinja iz čitave Srbije okupili su se na protestu u centru Niša, kako bi ukazali na Zakon o dobrobiti životinja koji postoji na papiru, ali se ne primenjuje u praksi. Oni su zatražili ostavke direktorke Uprave za veterinu Emine Milakar i načelnika Republičke veterinarske inspekcije Zorana Ivanovića, koje smatraju odgovornim za sprovođenje zakona, a zatim na kratko blokirali saobraćaj.

Nina Krstić, advokat kaže da  Zakon o dobrobiti životinja postoji u našoj zemlji od 2009. godine, ali ne ne primenjuje u praksi.

Prema njenim rečima ovaj zakon štiti životinje i po njemu životinja ne sme biti napuštena, niti zlostavljana, a takvi slučajevi su česti. Razlog tome je, smatra ona što vlasnici nisu upoznati sa svojim obavezama, ali isto tako jer su insitucije zakazale.

“U poslednje tri godine smo podneli preko 40 krivičnih prijava, preko 40 prijava veterinasrkim inspekcijama na teritoriji čitave Srbije zbog kršenja odredbi tog zakona i krivičnog dela ubijanja i mučenja životinja”, kaže advokatica.

Ona ističe da je samo u poslednjih mesec dana na ulicama Niša bilo preko 200 napuštenih štenaca i da nema dovoljno ljubitelja životinja i aktivista koji mogu da spasu i sve ih udome. Zbog toga, dodaje, mora da se stane na put neodgovornom vlasništvu.

Problem napuštenih pasa, kažu okupljeni postoji u svim gradovima u Srbiji. Oni ističu da nije problem u psima koji su na ulicama već u čoveku koji ih je napustio.

Zbog toga su kako kažu održali seriju protesta širom zemlje kako bi ukazali na problem koji se tiče svih nas i pozvali na odgovornost one koji su prihvatili  životinje koje su kasnije napustili.

Kada je reč o problemu napuštenih životinja u našem gradu na njemu se uveliko radi, a u planu je izradnja Regionalnog prihvalitišta na teritoriji Gadžinog Hana. S tim u vezi oformljena je radna grupa koja će napraviti plan i program u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja.

Protest je organizovalo Udruženje za zaštitu životinja “Pit” iz Niša u saradnji sa drugim udruženjima u Srbiji sa ciljem podizanja svesti građana o ovom problemu.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 21 minut

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 18 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 15 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 10 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend