Društvo

Udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da će budući azil biti logor za pse

Foto: Pixabay
Nakon što je Gradsko veće prošlog meseca usvojilo odluku o izgradnji prihvatilišta za pse i mačke u Gadžinom Hanu, oglasila su se udruženja za zaštitu životinja. Udruženja navode da prihvatilište neće trajno rešiti problem napuštenih životinja, kao i da životinje koje se tamo nađu neće imati potrebnu negu već će biti kažnjene tj. zatvorene u svojevrsni "logor za pse".

Širom grada postavljeni su bilbordi i posteri sa porukom koja glasi: “Logor za pse nije rešenje” sa ciljem da građanima Niša ukažu na to da budući azil neće biti raj za pse, već zatvor u kome im neće biti pružena potrebna nega.

“Azil nije rešenje zato što ma koliki on bio, napuniće se i šta onda? Ne samo što će se napuniti, nego ko će da izdržava te pse? ” pita se Jovana Ivaštanin iz udruženja “Serbia’s Forgotten Paws.

Ona ističe da psima nije mesto na ulici, ali isto tako ni u zatvoru. Bojazan udruženja je će da će psi koji se nađu u azili boraviti u skučenom prostoru i da neće dobijati adekvatnu negu. “Psima nije mesto na ulici, ali im nije mesto ni u kavezu dva sa dva. Svima nama je potrebna sloboda, ni oni nisu drugačiji”, ističe sagovornica.

Jovana objašnjava da je srž problema u neodovornom vlasništvu. “Problem je neodgovorno vlasništvo. Vlasnici svoje pse puštaju da se šetaju bez nadzora, pare se s kim stignu, vlasnike mužijaka nije briga, a vlasnici ženki izbace štence prvom prilikom, a vala i skotne ženke…. eto odakle priliv novih pasa”.

Ona dodaje da Udruženje godinama unazad obezbeđuje besplatnu sterilizaciju pasa u mačaka za građane koji žele da sterilišu svog ljubimca, ali je odziv jako mali.

“Lakše je da se nepoželjni potomci bace u kontejner ili ostave u kutiji. Godinama udomljavamo pse. Godinama nam donose kutije s štencima. Mi udomimo dva psa jednog dana, stigne nam deset štenadi tog istog dana. Borba s vetrenjačama zato sto nadlezni ne rade svoj posao”, kaže Jovana.

Ona zaključuje da bi Grad umesto izgradnje azila za pse novac trebalo da uloži u ono što je prioritet građanima Niša, a da problem pasa lutalica reši kaznama za neodgovorne vlasnike.

Podsetimo izgradnja prihvalitišta za pse deo je projekta “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gadžin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka. Od čega je Ministarstvo izdvojilo 18.900 švajcarskih franaka, a deo novca za sufinansiranje projekta izdvaja i Grad Niš  8.600 švajcarskih franaka.

Prihvalitište se će se prostirati na 11 hektara površine, a izgradnja još nije počela.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 15 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 12 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 8 minuta

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 4 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend