Društvo

Udruženja za zaštitu životinja upozoravaju da će budući azil biti logor za pse

Nakon što je Gradsko veće prošlog meseca usvojilo odluku o izgradnji prihvatilišta za pse i mačke u Gadžinom Hanu, oglasila su se udruženja za zaštitu životinja. Udruženja navode da prihvatilište neće trajno rešiti problem napuštenih životinja, kao i da životinje koje se tamo nađu neće imati potrebnu negu već će biti kažnjene tj. zatvorene u svojevrsni "logor za pse".

Širom grada postavljeni su bilbordi i posteri sa porukom koja glasi: “Logor za pse nije rešenje” sa ciljem da građanima Niša ukažu na to da budući azil neće biti raj za pse, već zatvor u kome im neće biti pružena potrebna nega.

“Azil nije rešenje zato što ma koliki on bio, napuniće se i šta onda? Ne samo što će se napuniti, nego ko će da izdržava te pse? ” pita se Jovana Ivaštanin iz udruženja “Serbia’s Forgotten Paws.

Ona ističe da psima nije mesto na ulici, ali isto tako ni u zatvoru. Bojazan udruženja je će da će psi koji se nađu u azili boraviti u skučenom prostoru i da neće dobijati adekvatnu negu. “Psima nije mesto na ulici, ali im nije mesto ni u kavezu dva sa dva. Svima nama je potrebna sloboda, ni oni nisu drugačiji”, ističe sagovornica.

Jovana objašnjava da je srž problema u neodovornom vlasništvu. “Problem je neodgovorno vlasništvo. Vlasnici svoje pse puštaju da se šetaju bez nadzora, pare se s kim stignu, vlasnike mužijaka nije briga, a vlasnici ženki izbace štence prvom prilikom, a vala i skotne ženke…. eto odakle priliv novih pasa”.

Ona dodaje da Udruženje godinama unazad obezbeđuje besplatnu sterilizaciju pasa u mačaka za građane koji žele da sterilišu svog ljubimca, ali je odziv jako mali.

“Lakše je da se nepoželjni potomci bace u kontejner ili ostave u kutiji. Godinama udomljavamo pse. Godinama nam donose kutije s štencima. Mi udomimo dva psa jednog dana, stigne nam deset štenadi tog istog dana. Borba s vetrenjačama zato sto nadlezni ne rade svoj posao”, kaže Jovana.

Ona zaključuje da bi Grad umesto izgradnje azila za pse novac trebalo da uloži u ono što je prioritet građanima Niša, a da problem pasa lutalica reši kaznama za neodgovorne vlasnike.

Podsetimo izgradnja prihvalitišta za pse deo je projekta “Unapređenje zoohigijene u Nišavskom okrugu” koji zajednički sprovode Grad Niš, opštine Svrljig i Gadžin Han uz podršku Vlade Švajcarske, a pod pokroviteljstvom Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.

Sredstva opredeljena za ovaj projekat iznose 27.500 švajcarskih franaka. Od čega je Ministarstvo izdvojilo 18.900 švajcarskih franaka, a deo novca za sufinansiranje projekta izdvaja i Grad Niš  8.600 švajcarskih franaka.

Prihvalitište se će se prostirati na 11 hektara površine, a izgradnja još nije počela.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Skyliners
Za 2 minuta

Since I Dont Have You

Skyliners
Travis Tritt
Za 5 minuta

Burning Love

Travis Tritt
Pavlov's Dog
Za 8 minuta

Julia

Pavlov's Dog
John Mellencamp
Za 11 minut

Like a Rolling Stone

John Mellencamp
Taj Mahal
Za 15 minuta

Don't Call Us

Taj Mahal

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend