Društvo

Uduženja osoba sa invaliditetom poručila: Fizička ograničenja nisu prepreka snovima

Četrnaest niških udruženja okupilo se oko istog cilja - da u susret Međunarodnom danu osoba sa invaliditetom pokažu da fizički invaliditet nije prepreka snovima. Oni su prigodnom izložbom u Oficirskom domu na kojoj su se našle razne rukotvorine, slike, crteži, zbirke poezije predstavili mlade talente i poslali poruku društvu da ih njihov invaliditet ne određuje.

„Danas smo tu da pričamo o njihovom napretku, o njihovim uspesima“ kaže , Biljana Đorđević iz Udruženja distrofičara i dodaje da je važno podići svest o osobama sa invaliditetom i pokazati da fizički invaliditet nije prepreka na putu ka uspehu, te da je to pravi put do poboljšnjanja njihovog položaja u društvu.

„Ovo je jedan od načina da nas ljudi čuju, vide i shvate da smo ravnopravni članovi društva i da imamo jednake potrebe kao i svi drugi, ali nejednake mogućnosti. Ovo je samo prvi korak ka pobošljanju položaja osoba sa invaliditetom jer je važno da shvatimo da ih njihov invaliditet ne određuju i da je mnogo kvaliteta koji čine jednu osobu, a to možemo samo ako upoznamo drugog“, navodi Đorđević.

Sa tim se slaže i Jasmina Barać-Perović iz Udruženja „Iz kruga“ Niš koja ističe da je današnji dan posvećen isključivo mogućnostima. „Akcenat je isključivo na talentima, na onome što  mladi i deca sa invaliditetom umeju, znaju, na njihove slike, knjige, pesme. Nama je već dovoljno teško u našim telima, u društvu , u životu i ja pozivam sve da se borimo za ravnpravnost, za jednakost“, navodi sagovornica.

Ona se osvrnula i na položaj osoba sa invaliditetom i istakla da je dosta toga urađeno poslednjih godina, ali da ima prostora da se neke stvari pobošljaju. „Činjenica da osobe sa invaliditetom imaju  veliki broj problema posebno kada su u pitanju barijere, nedostupnost institucija, zapošljavanje, obrazovanje, ali je takođe činjenica da je dosta toga učinjeno u poslednje dve godine, ali ima prostora za dalji rad“, navodi Barać Perović.

Sa druge strane predsednik Skupštine Grada, Boban Džunić ističe da je svestan svega onoga što treba menjati. „Naša društvena zajednica mora da preuzme krupne korake kako bismo ovoj marginalnoj grupi mogli da izađemo u susret da ostvaruju sve ono što zaslužuju u svakodnevnom životu“, navodi sagovorniki dodaje da su neke korake poput inicijative da se ugradi lift u skupštinsku gradu, već preduzeli.

Podsećamo, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom obeležava se svuda u svetu 3. decembra.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Babe
On Air!

Mirko I Marina

Babe
Intruder
Za 3 minuta

Stay

Intruder
Roy Orbinson
Za 7 minuta

You've Got it

Roy Orbinson
Sam Smith
Za 10 minuta

Im Not Here to Make Friends

Sam Smith
Zoster
Za 14 minuta

Covjek Zvani Cinjenica

Zoster

City Smart Apartmani

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend