Društvo

Ulična akcija sa ciljem prevencije i suzbijanja nasilnog ekstremizma

Foto: PROTECTA
Kako bi ukazali na problem nasilnog ekstremizma, kao i na važnost suzbijanja i prevenciju istog, iz Centra za razvoj građanskog duštva "PROTECTA" organizovali su uličnu akciju pod nazivom "NEnasilNI odgovor".

Aktivisti su u utorak 18. maja sproveli uličnu uličnu akciju sa ciljem da informišu i edukuju građane na temu nasilnog ekstremizma i osnaže ih za primenu njegove prevencije i suzbijanja. Na ovaj način poručuju da su različiti oblici nasilnog ekstremizma i radikalizacije su globalne pojave kojima se svako društvo mora aktivno i odlučno suprotstavljati kako na lokalnom, tako i na državnom nivou.

Foto: PROTECTA

„Region Zapadnog Balkana je jedno od najosetljivijih područja, imajući u vidu negativno nasleđe iz ratova sa kraja 20. veka, preplitanje različitih interesa i uticaja, ali i rizike od polarizacije u društvu. Ekstremizam se najčešće opisuje kao „ponašanje i mišljenje na granici dozvoljenog sa tendencijom da se ta granica pređe, a što je u suprotnosti sa pravnim, običajnim i kulturološkim normama jednog društva”. Nasilni ekstremizam je „zagovaranje, podržavanje, pripremanje ili na bilo koji drugi način davanje podrške (ili opravdanja) ideološki motivisanom nasilju u cilju ostvarivanja socijalnih, ekonomskih ili političkih ciljeva”, saopštavaju iz PROTECTA-e.

Ukazuju na važnost rada sa mladima kako bi se na vreme edukovali i prepoznali primere radikalizacije ponašanja.

„Nasilni ekstremizam i latentni okidači radikalizacije spadaju u najprisutnije izazove današnjice, oni se mogu manifestovati u čitavom nizu pitanja, uključujući politička, verska i rodna. Zato u PROTECTA-i smatraju da treba raditi sa građanima, posebno sa mladima, kako bi se oni na vreme edukovali da prepoznaju primere radikalizacije ponašanja kod svojih prijatelja, rođaka i kako bi znali kako da reaguju u takvim situacijama i kojim institucijama da prijave promene ponašanja koje su proizvod delovanja radikalnih grupa“, navode.

PROTECTA projekat „NEnasilNI odgovor“ nastavlja se za par dana organizacijom okruglog stola gde će se po prvi put u Nišu na temu nasilnog ekstremizma na jednom mestu okupiti veliki broj institucija i organizacija i pokušati da zajedno kreiraju preporuke za njegovo suzbijanje i prevenciju.

Marija Jevremčević

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Keith Urban
Pre 24 minuta

One Too Many With Pink

Keith Urban
Jason Derulo
Pre 21 minut

Want to Want Me

Jason Derulo
Jain
Pre 17 minuta

Dynabeat

Jain
Alex Cameron
On Air!

Politics of Love

Alex Cameron

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend