Društvo

Umesto murala Nikoli Tesli u istoimenom naselju, preko noći osvanuo mural podrške Rusiji

Foto: čitalac
Na dečjem igralištu u naselju Nikola Tesla u Gradskoj opštini Niška Banja oslikan je mural u znak podrške Rusiji i to na istom zidu na kome je prema rečima meštana trebalo da se nađe lik naučnika po kome je naselje i dobilo ime. Žitelji ovog naselja su, naime, krajem februara predali inicijativu za uređenje igrališta u Drugoj Nišavskoj ulici nadležnima i između ostalog zatražili oslikavanje murala, ali sa kako kažu istorijskim, a ne političkim motivima.

Mural sa srpskom i ruskom zastavom, precrtanim NATO simbolom i slovom Z koje se tumači kao simbol invazije Rusije na Ukrajinu izazvao je različite reakcije građana na društveni mrežama.

“Od ideje da na zidu bude slika Nikole Tesle, srpski i niški motivi, došli smo do toga da se preko noći oslikavaju rusofilske želje. Doduše, srpska zastava je pravi izbor, tu nisu ništa pogrešili”, napisao je jedan sugrađanin.

Oslikavanje murala vidi kao politički čin koji ima za cilj formiranje i oblikovanje mišljenja omladine i to u najranijoj dobi.

Foto: čitalac

“Baš bih voleo da nam autor objasni odakle ideja da se politika potura deci pod nos? Takođe, mural nije u skladu sa spoljnom politikom ove vlasti koja, barem deklarativno, vodi Srbiju u EU. Šta ćemo sa tim?”, revoltiran je sugrađanin.

Među komentarima na Fejsbuku ima i onih koji zastupaju drugačija mišljenja i pozivaju se na demokratiju i slobodu mišljenja.

Ko je naložio oslikavanje murala i zbog čega je odabran baš ovaj politički motiv, novinari City Smart radija pitanja su uputili na adresu nadležne Opštine i Uprave za društvene delatnosti koja najpre mora da izda dozvolu za oslikavanje i odgovori se očekuju.

Podsetimo, pre dve nedelje je na istom igralištu osvanuo koš koji je bio na spisku zahteva za uređenje terena i to otuđen od stanara ulice Pariske komune.

Po saznanju meštana, ali i medija da je reč o košu s Bulevara on je prefarban u boje zastave, a kao i u slučaju murala “majstore” niko nije video ni prepoznao.

Jelena Jocić

Dodaj komentar

Kliknite ovde da biste komentarisali

Trenutno na radiju

Elvis Costello, the Imposters
Pre 28 minuta

Magnificent Hurt

Elvis Costello, the Imposters
Abba
Pre 25 minuta

Just a Notion

Abba
Red Hot Chili Peppers
Pre 21 minut

Dark Necessities

Red Hot Chili Peppers
Killers, K.D. Lang
Pre 17 minuta

Lightning Fields (feat. K.D. Lang)

Killers, K.D. Lang
Wolf Alice
On Air!

Beautifully Unconventional

Wolf Alice

Vremenska prognoza

NIŠ
Send this to a friend